Fodbold hjælper mænd med prostatakræft til et bedre og længere liv

Prostatakræft er den mest udbredte kræftform hos mænd, og nu viser ny forskning, at fodbold virker som medicin

Driblinger, målspark og socialt samvær på fodboldbanen.

For mænd med prostatakræft, der er den hyppigste kræftform hos mænd, er fodbold andet end bare underholdning og god motion.

Mænd, der er ramt af kræftformen og spiller fodbold, får det nemlig både bedre fysisk og mentalt, end dem der ikke spiller.

Det viser et nyt stort forskningsprojekt, som har fulgt 214 mænd med prostatakræft i et år - en kræftform, der rammer 17 procent af alle danske mænd.

- Fodbolden giver mændene et overskud i hverdagen, og vi har set, at dem, der spiller fodbold har en forbedret score på mentalt helbred, siger Eik Bjerre, der er fysioterapeut og forskeren bag projektet, der med de 214 deltagere er verdens største.

I fodboldhallen i Valby, er mændene, der har været med i forsøget heller ikke i tvivl om, at fodbolden har hjulpet dem.

- Når man er fysisk aktiv, påvirker det også det mentale, siger 83-årige Leif Olsen, der har været med i forsøget i Valby, som er en af de fem fodboldklubber, der har deltaget.

Hans holdkammerat i sportshallen Poul Kristiansen på 65 år er enig i, at det giver en glæde og adspredelse fra sygdommen.

- Hvis man sad derhjemme og kiggede, kunne man få meget negative tanker, men når man kommer herhen, er der mildest talt noget andet, man skal spekulere på, siger han.

Mindsker dødeligheden

Og fodboldspillet forbedrer ikke kun det mentale helbred hos mændene - fysisk aktivitet giver dem ikke mindst bedre chancer for at overleve, forklarer Eik Bjerre fra Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning.

- Det er vigtigt for mænd med prostatakræft at være fysisk aktive, fordi man har set en mindre dødelighed både af almindelige årsager, men også specifikt af prostatakræft, siger Eik Bjerre.

I Valby tror Leif Olsen også, at fodbolden har været med til at give ham nogle flere år, siger han.

- Min prostatakræft skulle efter den normale kalender være mere fremskreden, end den er nu. Jeg har en ide om, at fodboldkampene har gjort, at den er blevet forsinket i sin fremmarch, siger han.

Det er Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning, Københavns Universitet og Dansk Boldspil-Union, der står bag konceptet FC Prostata, hvor mænd med prostatakræft spiller fodbold sammen. Projektet startede i 2012 og undervejs har forskere undersøgt fodboldens betydning for sygdommen.

Holdet her i Valby spiller to gange om ugen. - Det er perfekt - jeg har bedre kondi nu, end da jeg var 70, siger 83-årige Leif Olsen. (Foto: Dennis Olsgaard © dr)

Både Leif Olsen og fodboldkammeraten Poul Kristiansen har valgt at fortsætte til fodbold, efter forsøget sluttede i februar.

- Hvis jeg ikke har været til fodboldtræning, kan jeg sagtens mærke, at jeg mister muskelmasse. Så har jeg brug for at komme herned igen, fordi jeg simpelthen mister formen, siger Poul Kristiansen.

De er ikke de eneste deltagere, der har valgt at fortsætte fodboldtræningen efter forsøget. Et år efter forsøget startede, spiller 60 procent af mændene stadig fodbold på holdene med de andre prostatakræftramte deltagere. Og det er bemærkelsesværdigt, lyder det fra Eik Bjerre.

- Normalt ser vi, at mændene har svært ved at fastholde sig i fysisk aktivitet. Så det er langt bedre, end vi forventede, siger han.

Fodbolden skal bredes ud

Sådan lyder det også hos Kræftens Bekæmpelse, der ser initiativet som noget, man kan lære af.

- Vi ved, at det er svært at inddrage mænd i rehabilitering, så det her er en fantastisk måde at bruge mandekulturen og få mænd samlet til at få motion, siger Bo Rix, der er afdelingschef i afdelingen for patient- og pårørendestøtte hos Kræftens Bekæmpelse.

Han understreger, at projektet viser, at det ikke kun er hospitalerne og sundhedsvæsnet, der kan hjælpe kræftpatienter.

- Civilsamfundet og sportsklubberne kan spille en rolle i forhold til at hjælpe mandlige kræftpatienter med at motionere. Så det er nogle rigtig gode erfaringer, siger han og fortsætter:

- Så det viser, at hele samfundet kan spille en rolle i at hjælpe kræftpatienter.

Lige nu er der 10 fodboldhold i hele landet, og DBU har planer om at udvide det til 22 hold næste år.

Om prostatakræft

  • Omkring 4.500 mænd hvert år får konstateret sygdommen

  • Prostatakræft rammer sjældent personer under 50 år og er mere almindeligt, jo ældre personen er.

  • Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende gennem de seneste omtrent 70 år – og stigningen har været markant højere de seneste 20 år. Det skyldes formentlig, at det er blevet nemmere at stille diagnosen.

  • Risikoen for at dø af prostatakræft er cirka tre procent. Det vil sige, at de færreste med prostatakræft dør af sygdommen.

  • Overlevelsen efter diagnosen prostatakræft er væsentlig forbedret siden 1995.Kilde: Kræftens Bekæmpelse og sundhed.dk

Facebook
Twitter