Fodboldbrag i Brøndby gav 'begrænset smittespredning': Skal vi så åbne festivalerne?

Vi skal stadig passe på med store forsamlinger, indtil flere er vaccineret, lyder det fra eksperterne.

Der var fest og glade dage - og problemer med at holde afstand - da Brøndby vandt det danske mesterskab i fodbold i sidste uge. (Foto: Martin Sylvest)

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Brøndby IF i sidste uge vandt Superligaen.

For fans af de blå-gule vil dagen naturligvis huskes for det første mesterskab i 16 år, men for mange andre er det måske nærmere de efterfølgende jubelbilleder, der har sat sig i bevidstheden.

For væk var coronarestriktioner og god afstand. I stedet var festlighederne præget af, ja, fest, fadøl og kram. Og for mange fans på stadion, da der mod slutningen af kampen kom så stort pres på indgangene, at man måtte åbne portene og lukke folk ind.

Ville de mange fans i deres sejrseufori starte en vaskeægte superspreder-begivenhed? Ville det få smittetallene på Vestegnen til at eksplodere og sætte gang i nye smittekæder, der kunne give resten af samfundet problemer?

Helt så galt er det ikke gået, og Styrelsen for Patientsikkerhed kunne mandag oplyse, at i alt 85 personer er testet positive for covid-19 i relation til festlighederne på og omkring Brøndby Stadion.

"Heldigvis tyder det på en begrænset smittespredning", lød det fra styrelsen.

Styrelsen kan tirsdag oplyse DR Nyheder om, at tallet nu er 92 smittede, men selv med den stigning kan spørgsmålet opstå: Bør vi ikke gentænke restriktionerne for vores større arrangementer, når tusinder af brøndbyfans kan feste, kramme, drikke og råbe og skrige, og antallet af smittede fortsat er under 100?

  • Brøndbyfans før superligakampen imellem Brøndby og FC Nordsjælland på Brøndby Stadion. Fodboldfesten var anmeldt som tre demonstrationer og brød derfor ingen regler. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)
  • Brøndbyfans før superligakampen imellem Brøndby og FC Nordsjælland på Brøndby Stadion, mandag den 24. maj 2021. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Nej, lyder det korte svar fra lektor og speciallæge i infektionsmedicin Christian Wejse.

Det lidt længere svar er:

- Det her illustrerer jo, at der lige præcis er tale om, hvad jeg vil kalde en betydelig smittespredning. Vi kan se, at en stor forsamling medfører 90 smittede plus dem, de så smitter til, siger Christian Wejse.

- Hvis vi kigger på, hvad vi har haft af enkeltstående begivenheder i Danmark, der har ført til et stort antal smittede, så er den her da et godt stykke opad på den liste.

Han er derfor meget tøvende med at frikende fodboldfesten i Brøndby.

- Det er jo et definitionsspørgsmål, om det er mange eller ikke mange, men at sige, at det ikke er en supersprederbegivenhed, det ved jeg ikke helt, om jeg vil være enig i.

Også virolog Allan Randrup Thomsen mener, at Styrelsen for Patientsikkerhed nedtoner alvoren lige lovligt meget, når de kalder det begrænset smittespredning.

- Jeg er ikke overrasket over det her tal. Der er ingen panik, men man skal heller ikke nedtone, at det her ikke er ønskværdigt, siger han.

Derfor mener han heller ikke, at der er plads til et lempe restriktionerne for store forsamlinger og få stablet et par festivaler på benene lige foreløbig.

- Det kunne godt have gået værre, men det er altid svært at pejle ud fra et enkelt event. Det gik meget godt, men gør det også det næste gang?

- Vi har en stigende smitte i samfundet, så jeg synes ikke, at det giver anledning til, at vi ændrer på nogle restriktioner, siger han.

Sådan her så der ud før, under og efter kampen, da Brøndbys fans fejrede mesterskabet - blandt andet ved at løbe ind på banen kort efter slutfløjt:

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed mener direktør Anette Lykke Petri på ingen måde, at styrelsen er letsindig i sin tilgang til smitten på Brøndby Stadion.

- Som det ser ud lige nu, er kurven over smittede med relation til kamp og festligheder i Brøndby fladet ud efter kraftig stigning i starten. Fra torsdag til søndag steg antallet fra 17 til 74. Mandag var der 85. I dag var der 92.

- Der vil helt sikkert komme flere til, men set i relation til det store antal mennesker, der var til stede, er der aktuelt tale om et forholdsvist lille tal, lyder det i en skriftlig kommentar.

Helt så pessimistisk er en anden ekspert, Jan Pravsgaard Christensen, da heller ikke. Han er professor i immunologi på Københavns Universitet og mener ikke, at 92 smittede på baggrund af så stor en forsamling er mange. Slet ikke.

- I betragtning af, hvor mange mennesker der var samlet på og udenfor stadion, så er det jo et relativt lille tal, siger han og slår fast:

- Det er ikke et supersprederevent.

Det vides ikke præcist, hvor mange mennesker der var på eller ved Brøndby Stadion i mandags til fejringen. For mange, der ikke havde billet til kampen, var samlet ude foran stadion og deltog i en march inden kampen.

Men heller ikke Jan Pravsgaard Christensen mener, at der er plads til store festivaler eller at lempe reglerne for de store forsamlinger lige med det samme, selvom det altså ifølge ham gik relativt godt med fodboldfesten i sidste uge.

- Hvis du tænker Roskilde Festival, som er flere dage i telt, hvor man hænger op og ned ad hinanden med en vis promille, så er det jo noget helt andet.

- Sådan et arrangement som det i mandags kunne jo godt være gået på en anden måde. Vi kunne godt pludselig have haft 500 smittede, fordi der lige var lidt flere derinde, der var smittet i forvejen, eller fordi de forkerte fik krammet eller sådan noget, siger han.

Derfor mener han, at det nok stadig først bliver, når mange flere er vaccineret, at der bliver plads til store begivenheder, der er mindre stramt styret.

- Men det viser også, at vi godt kan styre, at samfundet er så åbent, som det er lige nu, siger han.

Styrelsen for Patientsikkerhed har løbende holdt øje med, hvordan smitten udviklede sig blandt dem, der var til stede på eller ved Brøndby Stadion mandag i sidste uge og opfordret alle til at blive testet to gange. Og det er altså det, der indtil videre har resulteret i 92 smittede.

Rettelse: Det fremgik tidligere, at Christian Wejse var professor og speciallæge. Han er lektor og speciallæge.

Det har også tidligere fremgået af denne artikel, at portene til Brøndby Stadion blev væltet, og at det var årsagen til, at der til sidst var flere mennesker end tilladt på stadion. Det er ikke korrekt. Portene blev ikke væltet - de blev åbnet af kontrollørerne i dialog med politiet for at undgå personskader, da der var stort pres på indgangene.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk