Fødeafdelingen i Roskilde mangler folk: Nu flyver nordjyske læger ind for at hjælpe

I løbet af sommeren vil læger og jordemødre fra Regionshospital Nordjylland hjælpe til på fødegangen i Roskilde.

Fødeafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde er så underbemandet, at den er nødt til at sende fødende til andre sygehuse. Nu skal nordjyske læger og jordemødre give en hånd. (© Grafik: Signe Heiredal/DR Nyheder)

På Sjællands Regionshospital i Roskilde sagde man i morges velkommen til tre nye, midlertidige medarbejdere.

To læger og en jordemoder mødte klokken 07.30 på fødeafdelingen, hvor de i løbet af dagen skal foretage fire kejsersnit, inden de i aften flyver hjem til Nordjylland.

Til daglig hjælper de tre nemlig børn til verden på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.

Men de har valgt at bruge en fridag på at hjælpe kollegerne i Roskilde, der i månedsvis har været plaget af massiv mangel på personale.

En af dem er ledende overlæge Anya Eidhammer.

- Vi har en forpligtelse til at hjælpe, og så betyder det ikke noget, hvor man bor eller arbejder til daglig, siger hun.

Det var medarbejderne på fødegangen i Hjørring, der selv fik idéen om at tilbyde en hjælpende hånd i Roskilde.

- Vi skal give alle fødende en god fødselshjælp og hjælpe kolleger, når vi kan, siger Anya Eidhammer.

Står til rådighed i løbet af sommeren

På Sjællands Universitetshospital er personalemanglen på fødeafdelingen i Roskilde så massiv, at man i maj valgte at flytte omkring 45 fødsler om måneden til afdelingerne i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster.

Personalet fra Regionshospital Nordjylland hjælper til i Roskilde til og med august, og som udgangspunkt vil en læge og en jordemoder rejse fra Hjørring til Roskilde en gang om ugen, alt efter behov.

De bliver betalt for deres arbejde af Region Sjælland.

- Vi hjælper med at foretage planlagte kejsersnit. På den måde kan man frigive hænder til andre opgaver, siger Anya Eidhammer.

- Vi kan ikke redde hele sommeren for Roskilde, men vi kan give et lille bidrag. Vi er rigtig glade for at kunne hjælpe, siger hun.

Anya Eidhammer og hendes kolleger fra fødegangen på sygehuset i Hjørring bruger deres fritid på at hjælpe til i Roskilde. (Foto: (Privat foto))

Lægefaglig direktør Søren Hjortshøj fra regionshospitalet i Nordjylland er stolt over sine medarbejdere.

- Det er et stort ansvar at tage på sig, og jeg er også stolt over, at vi i Nordjylland kan hjælpe kolleger på Sjælland i en svær situation, siger han.

Direktionen i Region Nordjylland har nikket ja til, at medarbejderne fra Hjørring må vikariere i Roskilde.

- Vi rækker en hånd ud hen over sommeren. Region Sjælland har sat gang i en række initiativer for at løse personalemanglen, så vi regner med, at situationen ser bedre ud til efteråret, siger Søren Hjortshøj.

Han understreger, at samarbejdet ikke får konsekvenser for de fødende i Nordjylland. Læger og jordemødre fra Hjørring arbejder udelukkende i Roskilde, når de har fri fra deres daglige arbejde.

Taknemmelighed på Sjælland

På fødeafdelingen i Roskilde er cheflæge Helene Hvidman lykkelig over hjælpen fra Nordjylland.

- Vi er utrolig glade for den håndsrækning, som vi her får i en meget udfordrende situation. Det er dejligt, at man kan hjælpe hinanden på tværs af landet, siger hun.

Hjælpen fra Hjørring betyder blandt andet, at man frigiver en jordemoder, som ellers skulle have hjulpet til ved kejsersnit.

- En ekstra jordemoder aflaster kollegerne og gør os mindre sårbare over for fravær, så vi er bedre rustet til at håndtere fødsler, siger Helene Hvidman.

De nordjyske læger og jordemødre er dog kun et plaster på såret. Der er lagt en større plan for genopretning af fødeafdelingen, understreger cheflægen.