Tema Momsrytterne

Fødevareminister strammer grebet om bland-selv-slik-butikker

Der er for meget svindel med bland-selv-slik, mener fødevareminister Eva Kjer Hansen, der varsler flere kontrolbesøg.

Samtidig med den skærpede kontrol, skal Fødevarestyrelsen undersøge mulighederne for en tværgående task force, som skal komme fødevaresvindlen til livs. Arkivfoto. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Det skal være slut med, at forbrugere og myndigheder snydes, når bland-selv-slik ompakkes under uhumske forhold, og statskassen bliver snydt for millioner i manglende moms og afgifter.

Derfor skal Fødevarestyrelsen i 2016 foretage 400 kontroller af virksomheder med bland-selv-slik. Det oplyser fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i en pressemeddelelse.

Momsrytterne

DR sætter fokus på organiseret og økonomisk kriminalitet – og ser nærmere på nogle af de netværk, der har rod i Danmark og tråde til hele verden. Følg med her på dr.dk hvor vi følger momsrytterne – og dem, der prøver at stoppe svindlen.

Gå til tema

- Man skal kunne blande sig en pose fredagsslik uden at bekymre sig. Fødevarerejseholdet fortsætter jagten mod svindlerne og de uhumske lagre, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Flere medier har over de seneste måneder afdækket den massive svindel med bland-selv slik.

DR-programmet 'Sådan svindles Danmark' dokumenterede, hvordan store partier slik blev ompakket under uhygiejniske forhold gemt væk bag sindrige selskabskonstruktioner.

I 2014 og 2015 gennemførte Fødevarestyrelsens Rejsehold cirka 100 og 200 kontroller af butikker og grossister med bland-selv-slik. 80 procent af kontrollerne i 2014 og 66 procent af kontrollerne i 2015 førte til sanktioner i form af indskærpelser, påbud og bøder.

- Hygiejnen ude i virksomhederne skal være i orden. Derfor bliver 400 kontroller målrettet hygiejnen, egenkontrollen og sporbarheden i virksomheder med bland-selv slik i 2016. Vi skal både bremse storsvindlerne og sikre, at fødevaresikkerheden ikke bliver tilsidesat, siger Eva Kjer Hansen.

Er du begyndt at undgå bland-selv-slikket?

Opslået af DR Nyheder på 15. februar 2016