Fødevaremyndighed svigter sit ansvar

Forbrugermagasinet Kontant kan nu afsløre, at fødevaremyndighederne i endnu to tilfælde burde have undersøgt Thulin Kød Engros' ulovlige salg af for gammelt kød.

I sommeren 2004 opdagede en restauratør, at et parti hakket oksekød fra Thulin Kød Engros var gråt i farven og lugtede ilde. Men Fødevaremyndighederne gik ikke videre med sagen. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Forbrugermagasinet Kontant kan nu afsløre, at fødevaremyndighederne i endnu to tilfælde burde have undersøgt Thulin Kød Engros' ulovlige salg af for gammelt kød.

I sidste uge fortalte DR1's forbrugermagasin Kontant, at fødevaremyndighederne havde igno-reret to advarsler om, at det nu politianmeldte firma Thulin Kød Engros solgte tonsvis af for gammelt kød til restauranter over hele landet. Nu viser det sig, at myndighedernes svigt er langt større end først antaget.

Købte kød efter politianmeldelse

I aftenens Kontant fremgår det, at Thulin Kød Engros har købt læssevis af kød fra Tannis Food. Firmaet er sigtet for at have deltaget i handel med 80 tons gammelt kød i forbindelse med en stor tysk kødskandale, der blev oprullet i november sidste år.

Tannis Food bekræfter handlerne med Thulin Kød Engros, men vil ikke oplyse omfanget, eller hvor gammelt kødet var. Men en tidligere medarbejder hos Thulin Kød Engros fortæller, at Thulin Kød Engros uden problemer kunne hente et til to læs kød om ugen, selv efter at Tannis Food var blevet både politianmeldt og sigtet.

Men på trods af sigtelsen mod Tannis Food undersøgte fødevaremyndighederne ikke, hvilke danske firmaer Tannis Food handlede med. Forbrugerminister Lars Barfoed, Konservative, har ellers ved flere lejligheder rost myndighedernes kontrol i kølvandet på kødskandalen i Tyskland.

Hård kritik

Til gengæld er oppositionen hård i sin kritik af myndighederne.

- Det går ud over min fatteevne, at man ikke undersøger, hvem der sælges videre til, for det er jo klart, at det breder sig som ringe i vandet, og selvfølgelig skal man undersøge alle led, mener Karen Hækkerup, Socialdemokraternes fødevarepolitiske ordfører.

Fødevarestyrelsen, der har det overordnede ansvar for at kontrollere virksomhederne, ønsker ikke at kommentere Thulin Kød Engros' forbindelse til Tannis Food, fordi Tannis Food er ved at blive efterforsket af politiet.

Ignorerede advarsel om kød

Men fødevaremyndighederne har også siddet en advarsel overhørig i en anden sag. I sommeren 2004 opdagede restauratør Claus Schröder, at et parti hakket oksekød fra Thulin Kød Engros var gråt i farven og lugtede ilde.

Restauratøren anmeldte det dårlige kød til myndighederne, og deres prøver af kødet viste, at et af bakterie-tallene var fire gange højere, end det måtte være, og at kødets kvalitet ikke var tilfredsstillende.

Restauratøren fik besked på at destruere kødet, men det gav ikke myndighederne anledning til at undersøge leverandøren, altså Thulin Kød Engros.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter