Fødevarerne er stadig dyre: 'Jeg har en femårig, der elsker smør'

Fødevarepriserne steg i december med 4,7 procent og falder ikke foreløbig.

Smør er en af de varer der er steget mest med en stigning på 16,2% fra december 2023 til december 2024. (Foto: © Amalie Holst Jensen, Dr Østjylland)

Vi har talt om det mange gange. Priserne på fødevarerne i køledisken. Selv Mette Frederiksen nævnte det i nytårstalen. For de sidste par år er priserne vokset og vokset.

I Kvickly i Odder er det noget, man har bidt mærke i. For flere kunder oplever, at de har været nødt til at ændre deres indkøb.

- Jeg skal jo have det, jeg skal have. Jeg forsøger at økologisk, som jeg plejer, men er skiftet til at handle rigtig meget discount. Simpelthen for at få pengene til at række, siger Anne Sophie Graversen.

Og særligt en vare er blevet dyr at lægge i kurven, når hun er ude og handle til familien.

- Jeg har en femårig, der elsker smør. På et tidspunkt var det oppe og koste 37,95 kr for 200 gram økologisk smør. Der skiftede jeg i en periode til konventionelt, fordi det simpelthen var for sindssygt, siger Anne Sophie Graversen.

Smør er en af de varer der er steget mest med en stigning på 16,2% fra december 2023 til december 2024. (Foto: © Amalie Holst Jensen, Dr Østjylland)

Hun er ikke den eneste, der har taget andre midler i brug, for at spare lidt ekstra kroner. Vibeke Lisbeth Jørgensen tager gerne langvejs for at finde et godt tilbud.

- Jeg tænker meget over det, men er nok for det meste gået tilbage til at handle ind som tidligere. Dog kører jeg faktisk hele vejen fra Aarhus til Odder, fordi mælken er meget billigere, den koster kun det halve, siger Vibeke Lisbeth Jørgensen.

Ikke udsigt til billigere fødevarer

Hvis du havde håbet på, at 2025 er året, hvor det bliver billigere at fylde kurven i det lokale supermarked, er der dårlige nyheder.

I hvert fald, hvis man spørger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom ved Sydbank.

- Det er bare sådan, at når jeg kigger tilbage, så falder fødevarepriserne meget sjældent. Der er små plusser hele vejen, og sådan forventer jeg også de næste måneder kommer til at se ud, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun bakkes op af Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

- Vi har de senere år set, at fødevarepriserne bare er steget. Og det ligger ikke i kortene, at det kommer til at ændre sig i nærmeste fremtid, siger han.

Et prisfald kommer ikke fra butikkerne

I mellemtiden må kunderne stadig finde på alternative måder at handle ind på.

- Jeg planlægger ikke efter tilbuddene, men kigger gerne efter kortdato-varer. Både ud fra et madspildsperspektiv, men også for at få en god deal, siger Rasmus Madsen.

Det er især olie og italienske delikatesser, Rasmus Madsen har bidt mærke i er blevet dyrere. (Foto: © Amalie Holst Jensen, DR ØStjylland)

Det er ikke hos daglivarebutikkerne selv, at et prisfald kommer til at ligge i nærmeste fremtid, mener Arne Sørensen, direktør hos Kvickly Odder. Dagligvarebutikkerne har ikke råd til at sænke priserne, hvis ikke leverandørerne går forrest. Det er derfor, i følge ham, et sted i forsyningskæden, prisændringerne skal komme fra.

- Jeg håber ligesom alle andre, at priserne falder, men det er jo ikke dagligvarehandlerne, der tjener pengene. Jeg synes godt, at vi kan kræve, at de danske leverandører sætter priserne ned. Vi bliver nødt til at tage det, der er nødvendigt, for at vi kan få det til at hænge sammen, siger han.