Det salmonellaudbrud, der indtil videre har medført, at 37 personer er blevet syge, og tre personer herhjemme er døde, stammer sandsynligvis fra et parti af loppefrøskaller fra Indien.
Det meddeler Fødevarestyrelsen, efter at man har kortlagt udbredelsen af den salmonellatype, der er konstateret hos patienterne og i produkter af typen HUSK Psyllium-frøskaller.
- Vi er ret sikre på, at det er en ingrediens fra Indien, der kunne være skyld i det her, siger beredskabschef fra Fødevarestyrelsen Nikolas Kühn Hove.
- Det skyldes, at den særlige salmonellatype, der er fundet, ikke ses i fødevarer, der er dyrket i Danmark. Når vi samtidig ser i de databaser, vi har adgang til gennem DTU Fødevareinstituttet, så er den særlige type, vi har fat i her, én, man typisk ser i Asien, siger han.
Det er endnu uvist, hvordan salmonellasmitten er kommet ind i HUSK-produkterne. Hovedingrediensen er loppefrøskaller, frø fra planten Plantago ovata. Frøskallerne anbefales typisk til folk, der døjer med mave- og tarmproblemer.
'Vigtig brik i puslespillet'
Firmaet bag, Orkla Care, der har valgt at trække alle sin produkter i HUSK-serien fra markedet, har igangsat sin egen undersøgelse af problemet.
- Myndighedernes indskrænkning af problemet til selve råvarerne betyder, at vi også kan indskrænke vores udredningsarbejde. Samtidig er vi rigtigt glade for, at udfordringen ikke er linket til vores egen produktion, hvilket vi heller ikke havde regnet med, siger kommunikationsdirektør Nilüfer Sahin.
- Så denne nye viden er en vigtig brik i puslespillet, som vi nu skal lægge færdigt, inden vi sender HUSK ud på markedet igen, siger hun.
Godkendt leverandør
Orkla Care undersøger også, hvordan man fremover kan sikre sikkerheden hos leverandørerne.
- Det skal siges, at den indiske producent, der har været leverandør til HUSK i 40 år er en anerkendt leverandør af frøskaller til både os men også til andre europæiske og amerikanske producener. De er godkendt af EU's lægemiddelmyndigheder, så det er ikke, fordi vi har haft problemer med dem tidligere, siger Nilüfer Sahin.
Hovedparten af verdens loppefrøskaller kommer fra Indien, hvor planterne dyrkes på åbne marker.
- Det er et rigtigt simpelt produkt, som aldrig før har været forbundet med salmonella, siger Nilüfer Sahin fra Orkla Care.
Ifølge Fødevarestyrelsen er det ikke sandsynligt, at også andre produkter med loppefrø fra Indien indeholder salmonella.
- Sandsynligheden for, at den fugl, ko eller andet pattedyr ude i Asien, der har haft lige præcis den variant af salmonella, der har gjort folk syge, også har været et andet sted og forurenet et andet parti på 20 tons loppefrøskaller, er ikke særlig stor. Det ser vi stort set aldrig, siger beredskabschef Nikolas Kühn Hove fra Fødevarestyrelsen.
- Det betyder også, at forbrugerne trygt kan gå ind og købe andre produkter med loppefrøskaller i. Det skulle der ikke være noget i vejen for, siger han.