Fødevarestyrelsen finder yderligere 6,9 ton forurenede æg

Der er tale om produkter, som har været solgt på markedet det sidste halve år.

Æggene er forurenede med giftstoffet fipronil. Æggene er importeret som kogte og pillede æg, der bruges i eksempelvis æggesalat (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Jagten på æg fra forurenede æggebesætninger i Belgien og Holland fortsætter i Danmark. Fødevarestyrelsen oplyser i dag, at der er fundet yderligere 6,9 ton æg hos to virksomheder.

- Vi har ikke informationer om, hvilke butikker produkterne har været solgt i, men de er pakket og forberedt til brug i professionelle køkkener. Så det er ikke varer, som er blevet solgt i normale supermarkeder, siger beredskabschef Nikolas Kühn Hove.

- Holdbarheden på størstedelen af produkterne er udløbet, og de er derfor fjernet fra butikkerne.

Der er tale om omkring 6,8 tons kogte, pillede æg, der bruges i eksempelvis æggesalat, og 108 kilo færdiglavet omelet. Alle de kogte, pillede æg er trukket tilbage af producenten, mens omelet-produkterne stadig er i gang med at blive trukket tilbage.

Æggene fra Belgien og Holland er forurenede med giftstoffet fipronil, og Fødevarestyrelsen har nu fået meldinger om, at det drejer sig om æg, der er lagt i perioden fra 1. januar 2017 til 24. juli 2017.

Det betyder, at der er tale om produkter, som har været solgt på markedet det sidste halve år.

- Vi kan ikke udelukke, at danske forbrugere har spist æg, som har været forurenet i den her periode, understreger Nikolas Kühn Hove.

Fra 25. juli 2017 burde der ikke være produceret forurenede æg, oplyser styrelsen.

Ikke sundhedsskadelig

Indholdet af fipronil i æggene er ikke akut sundhedsskadeligt. Men fipronil er forbudt, og derfor trækkes æg og æg produkter med fipronil tilbage og destrueres.

Undersøgelser af æg indført til Danmark fra de berørte områder, viser koncentrationer på op til 0,018 milligram per kilogram.

Det sundhedsskadelige niveau indtræffer først ved koncentrationer på over 0,72 milligram kilogram.

Hvis man skulle indtage stoffet i en sundhedsskadelig koncentration kan det give kvalme, mavesmerter, svimmelhed, opkast og epileptiske anfald. Efter længere tids påvirkning kan det give lever- og nyreskader.

/DR Nyheder /

Facebook
Twitter