Fødevarestyrelsen om hundesygdom i Norge: Danske hundeejere bør ikke bekymre sig

21 hunde i Norge er døde af en mystisk sygdom, men der er ingen tegn på, at den spreder sig til Danmark.

Det er ikke til at sige, hvad sygdommen skyldes, til trods for at fire hunde er blevet obduceret (arkivfoto). (Foto: Susana Vera © Scanpix)

Opkast og blodig diarré er blandt de voldsomme symptomer, der har ramt en lang række hunde flere steder i Norge.

21 hunde er nu døde, oplyser beredskabs- og sikkerhedsdirektør Jorun Jarp i det norske veterinærinstitut til NRK. I går var der desuden registreret 30 til 40 tilfælde af syge hunde.

Og det er fortsat ikke til at sige, hvad det skyldes, til trods for at fire hunde er blevet obduceret. Det er også uvist, om der er nogen sammenhæng mellem tilfældene.

Men danske hundeejere bør ikke være bekymrede. Det siger Tim Petersen, der er dyrlæge og souschef i dyresundhed hos Fødevarestyrelsen:

- Vi har ingen konkrete tegn på, at sygdommen skulle sprede sig til Danmark. Men vi holder selvfølgelig øje med, hvad der sker, siger han.

Hvis danske hundeejere oplever, at deres hund får symptomer som opkast, blodig diarré og en generel svækket tilstand, bør man ifølge Tim Petersen kontakte sin dyrlæge.

- Så kan dyrlægen få udredt hunden og finde ud af, hvad der videre skal gøres, siger han.

Dyrlæge: Tyder på parvovirusinfektion

De symptomer, som de norske hunde er ramt af, tyder ifølge Tim Petersen på, at det kunne være en såkaldt parvovirusinfektion.

- Det er infektioner, som typisk rammer yngre hunde. Men det er typisk en sygdom, som danske hunde er vaccineret imod. Dog ser vi af og til enkelte udbrud her i Danmark, siger han.

Det norske Mattilsynet (som er landets svar på Fødevarestyrelsen) leder lige nu efter årsagen til sygdommen, som ifølge tilsynet kan være en virus, bakterier, svampe eller parasitter.

Der er i øvrigt blevet fundet to typer bakterier i de obducerede dyr, nemlig Providencia og Closteridium perfringens. Bakterier som også kan forekomme hos mennesker.

”Men det må understreges, at der ikke er kommet nogle meldinger om sygdom hos mennesker, som kan forbindes med syge eller døde hunde,” skriver Mattilsynet på deres hjemmeside.

Norske hunde bandlyst

Selvom der endnu ikke er tegn på, at danske hunde er blevet ramt, har Dansk Kennel Klub alligevel valgt at tage en række forholdsregler.

- På baggrund af dette er det blevet besluttet at udelukke hunde bosiddende i Norge fra deltagelse på udstillinger, prøver, stævner eller andet indtil videre, lyder det i et Facebook-opslag fra Dansk Kennel Klub.

Også svenske og finske kennelklubber har bandlyst norske hunde på den kommende tids hundeudstillinger, skriver Aftonbladet.

I Sverige er der dog - ligesom i Danmark - stadig ingen kendskab til tilfælde af den mystiske hundesygdom.