'Fødselsdagstæsk' på gymnasium: 'En virkelig dum practical joke, der er gået alt for langt'

Voldsepisode i forbindelse med et fødselsdags-ritual på Roskilde Katedralskole er ikke et velkendt problem.

De 10 gymnasieelever, som gav en anden elev såkaldte fødsesldagstæsk, er blevet midlertidigt eller permanent bortvist fra skolen - og episoden er blevet meldt til politiet. (Foto: Finn Frandsen © Scanpix)

- Det kom lidt som et chok for mig – det er nemlig ikke et fænomen, jeg kender til.

Sådan lyder det fra Malte Sauerland-Paulsen, som er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Reaktionerne kommer, efter at en video fra Roskilde Katedralskole har floreret på de sociale medier.

På videoen kan man se, hvordan 10 drenge slår og sparker til en 16-årig dreng, imens han ligger ned. Det skulle efter sigende have været et fødselsdags-ritual, hvor drengen på sin 16-års fødselsdag skulle modtage 16 sekunders slag og spark fra sine skolekammerater.

De 10 formodede overfaldsmænd er nu blevet midlertidigt eller permanent bortvist fra skolen - og episoden er blevet meldt til politiet.

Birgitte Vedersø, som er formand for Danske Gymnasier, har heller ikke hørt om lignende episoder.

- Det har jeg aldrig hørt om før. Aldrig, siger hun.

Ifølge Malte Sauerland-Paulsen virker episoden til at være et indgroet fænomen i dét lokalområde, hvor videoen er optaget – og altså ikke en generel tendens.

Men rektoren på Roskilde Katedralskole, hvor voldsepisoden skete, Claus Niller Nielsen afviser, at ”fødselsdagstæsk” er en velkendt ting på gymnasiet:

- Det er aldrig sket hos os før, siger han.

En dum, practical joke

Det er stadig uvist, hvorvidt episoden var drengestreger, som er løbet løbsk, eller om der er tale om en mere alvorlig form for mobning.

- Jeg betragter denne her episode som en virkelig, virkelig dum og dårlig "practical joke", der er gået alt for langt. Det har unge mennesker jo sådan set altid gjort, derfor skal skolerne indimellem træde i karakter og sige fra, siger Birgitte Vedersø og fortsætter:

- At få tæsk er ikke bare en naturlig del af at gå i gymnasiet. Dér skal skolen naturligvis gribe ind. Her er simpelthen noget, som er gået amok - og det er man nødt til at gøre klart for de unge.

Selvom elevformand Malte Sauerland-Paulsen ikke mener, at episoden er udtryk for en generel tendens, vil han alligevel gerne sætte et større fokus på vold i de danske gymnasier.

- Jeg tror, at der foregår mere vold på gymnasierne, end man umiddelbart tror. Derfor vil vi gerne sætte vold på dagsordenen og generelt kigge på, hvorfor det her sker, siger han.

Videre sag afhænger af offerets samarbejde med politiet

Rektor Claus Niller Nielsen vil ikke fortælle, hvor voldsomt fødselaren er blevet skadet af overfaldet. Han vil heller ikke sige, om det er offeret eller skolens ledelse, der har anmeldt episoden til politiet.

Hos Midt og Vestsjællands Politi bekræfter man episoden over for DR Nyheder og forklarer, at det er skolen, der har anmeldt den til politiet.

- Nu skal vi så prøve at finde ud af, hvilke skader offeret har fået, og om han overhovedet vil samarbejde med politiet. Som standard skal offeret medvirke til at lade sig undersøge af en læge og afgive forklaring til os, men hvis han ikke ønsker at samarbejde, er det ikke sikkert, at vi har nok beviser til at gå videre med sagen, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsrådgiver ved Midt og Vestsjællands Politi.

Elevrådet støtter ledelsen

Formand for elevrådet på Roskilde Katedralskole Nicolas Ditlev Fromsejr fortæller i en pressemeddelelse til DR, at de i elevrådet tager afstand fra episoden.

- Vi vil gerne understrege, at dette er en enkeltstående handling, som aldrig før har fundet sted i skolens historie. Det er altså IKKE en tradition på skolen.

Derudover skriver han, at man fra elevrådets side støtter skolen i dens håndtering af sagen.

- Selvfølgelig har sagen skabt forvirring blandt eleverne, men da der er tale om et enkelt tilfælde og enkeltstående personer, støtter vi som elevråd op omkring ledelsens beslutninger, og at sagen bliver behandlet efter de forskrifter, der er udstukket, skriver Nicolas Ditlev Fromsejer til slut.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk