Fødselsdepression kan behandles før fødslen

Forskere har fundet ud af, at fødselsdepressioner kan opdages fire måneder før fødslen.

Tegn på fødselsdepression hos den kommende mor og far viser sig allerede fire måneder før fødslen, og det betyder, at den kan behandles inden fødslen. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Hidtil er fødselsdepressioner først opdaget efter fødslen, men en undersøgelse fastslår nu, at de svære nedture kan opdages langt tidligere.

- Det betyder, at vi kan komme i gang med behandling, støtte og hjælp, så familien ikke bliver belastet, når barnet er født, siger chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet, der er formand for gruppen bag projektet.

I halvandet år har en række læger i København screenet 1.206 kommende forældre omkring 24. graviditetsuge - altså knap fire måneder før fødslen.

Deltagerne har besvaret et særligt spørgeskema, som skal afsløre tegn på fødselsdepression. En sådan undersøgelse laves normalt først seks til otte uger efter fødslen.

I projektet fra København blev familier med optræk til depression straks henvist til psykologbehandling. For manges vedkommende nåede problemerne at blive løst eller mindsket, inden barnet kom til verden.

Ved screeningerne blev det vurderet, at 11 procent af kvinderne og 8 procent af mændene havde eller var i risiko for at få en fødselsdepression.

/ritzau/