Fødselsdepressioner hos mænd er et overset problem

Der er for få behandlingstilbud målrettet de 4.000 mænd, der årligt får en fødselsdepression. Det mener chefpsykolog fra Rigshospitalet.

Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet

Vredesudbrud, aggressivitet, og at manden trækker sig væk fra sin familie, er nogle af de typiske symptomer, når en mand får fødselsdepression.

Fødselsdepressioner rammer nemlig ikke kun kvinder. Hvert år får op mod 4.000 mænd en fødselsdepression.

Men kun hver ottende får rent faktisk den hjælp, de har brug for. Der mangler nemlig tilbud til mændene, mener chefpsykolog Svend Aage Madsen, der i flere år har ledt forskning i mænds mentale reaktioner på at blive fædre.

- Problemet er, at der er alt for få behandlingstilbud til mænd med fødselsdepression, og der er alt for få, der er specialuddannede i at hjælpe mændene, som ofte har behov for noget særlig hjælp, siger chefpsykolog fra Rigshospitalet Svend Aage Madsen.

Han mener, at mænds fødselsdepressioner hverken er anerkendt nok i befolkningen eller i vores sundhedsvæsen.

Brug for målrettet behandling til mænd

4.000 mænd får årligt en fødselsdepression. Heraf får kun 500 mænd en specifik, målrettet behandling.

- Der vil være 3.500 mænd om året, der ikke får den behandling, de har behov for, vurderer Svend Aage Madsen.

Og det får chefpsykologen til at efterlyse flere behandlingstilbud målrettet mændene i landets kommuner.

- Vi har god viden om, hvordan vi opsporer fødselsdepressioner hos mænd, men vi har ikke nok behandlingstilbud til dem. Derfor må vi for eksempel på Rigshospitalet afvise mange, der faktisk beder om at få behandling for en fødselsdepression, fortæller Svend Aage Madsen.

Fødselsdepressionen påvirker hele familien

En ubehandlet fødselsdepression hos faren vil ikke kun få konsekvenser for ham, men også for barnet og resten af familien.

- Det er en enorm belastning i familien, at fødselsdepressionen kan stå på i måneder, siger Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet.

De helt små børn kan reagere på, at deres far har en fødselsdepression, ved at få spise- og søvnproblemer, det kan være svært at få øjenkontakt med barnet, eller det trækker sig ind i sig selv.

- Vi ved, at det for 40 procent af børnene får konsekvenser emotionelt og adfærdsmæssigt senere i livet, hvis en af forældrene har en fødselsdepression, fortæller Svend Aage Madsen. Desuden er en fødselsdepression hos faren eller moren en alvorlig belastning for parforholdet.

Du kan se mere i TV Avisen kl. 21:30 onsdag 15. maj 2013.