Fødselslæge om teenagegraviditeter: Pigekroppen er ikke altid stor nok til at føde

Når børn føder børn, er der større risiko for, at mor eller barn dør eller får mén af fødslen, lyder det fra dansk fødselslæge, der har været i Afrika flere gange

Det er ikke unormalt, at 14-årige piger - som pigen på billedet her - bliver mødre i lande som Nigeria, hvor Læger uden Grænser blandt andet tilbyder gratis fødselshjælp. (Foto: Plan International © Plan International)

De højgravide piger er ofte kun 15 og 16 år gamle, når de ankommer til Læger uden Grænsers hospital i den nordlige del af Nigeria.

Nogle af dem har været i fødsel i flere dage. Men fødslen er gået i stå, fordi der er ikke plads til, at barnet kan komme ud gennem pigernes bækken, som i flere tilfælde ikke er fuldt udviklet.

Det betyder, at nogle af børnene allerede er døde inde i maven, når pigerne ankommer til hospitalet, fortæller fødselslæge Maria Milland.

Hun har før været udsendt som fødselslæge til andre afrikanske lande som Elfenbenskysten, Sierra Leone og Den Centralafrikanske Republik.

- Vi har fået mange kvinder ind med fødselskramper, og de fleste var helt unge piger på 15-16 år, som havde døde børn i maven. Vi skulle få dem til at føde hurtigst muligt, siger Maria Milland og forklarer, at det kun er i alleryderste nød, at hun foretager et kejsersnit på pigerne.

For et kejsersnit betyder øget risiko for, at livmoderen brister ved en kommende graviditet.

- Det er bestemt ikke optimalt at starte med et dødt barn og et kejsersnit, når man bor i Nigeria og har meget begrænset adgang til sundhedsydelser, siger Maria Milland.

- Åh, jamen det er jo bare en lille pige

Det er kun fire uger siden, at hun kom hjem fra sin seneste opgave på hospitalet i Nigeria, hvor Læger uden Grænser tilbyder gratis fødselshjælp. Hun har før været i andre afrikanske lande som Elfenbenskysten og Den Centralafrikanske Republik.

Flere af de piger, som hun har hjulpet igennem en fødsel, er blevet gift i en tidlig alder. De er såkaldte barnebrude. Og efter at de har indgået ægteskabet, er der hverken plads til uddannelse eller arbejde. For så forventes det, at de bliver gravide og får børn, fortæller Maria Milland.

- Når man ser dem udefra, så tænker man nogle gange ”åh, jamen det er jo bare en lille pige, der kommer der og skal føde”, siger hun.

Uddannelse og prævention er nødvendigt

På konferencen Women Deliver, der bliver afholdt i denne uge i København, er der netop fokus på barnebrude og teenage-graviditeter. Women Deliver er en global organisation, der arbejder for at forbedre sundhedsforhold for kvinder og piger og styrke kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder.

Ifølge Maria Milland er der stort behov for at sætte fokus på de unge barnebrude og andre piger, der skal gennemgå en graviditet i en så ung alder.

- Herhjemme tager vi det som en selvfølge at få et sundt og raskt barn, og for de fleste er tanken om, at moderen kan blive alvorligt syg og eventuelt dø i forbindelse med graviditet og fødsel helt fremmed, siger hun og fortsætter:

- Men dernede har jeg været vidne til, at kvinder er døde på grund af komplikationer med graviditet og fødsel. Det er hverdag dernede. Det er en anden virkelighed, siger hun og forklarer, at der både er et behov for, at de unge piger får en uddannelse, så de kan forsørge sig selv, men også at give dem adgang til prævention og sundhedsydelser.

Der forventes omkring 5-6.000 deltagere til Women Deliver-konferencen. 2000 organisationer fra over 150 lande, 1200 unge, 500 journalister, ledere fra FN, store virksomheder samt ministre og politikere fra mere end 25 lande.

Maria Milland er fødselslæge og har flere gange været udsendt for Læger uden Grænser. (© Læger uden grænser)
Facebook
Twitter