Følelserne indhenter ofte mænd, der bliver far mod deres vilje

BAGGRUND: Hvert år bliver et ukendt antal danske mænd fædre mod deres vilje. De bliver ofte lagt for had i en sort-hvid debat, men ifølge Foreningen Far er man nødt til at dykke ned i nuancerne for at forstå problematikken. De fleste, de møder i deres rådgivning, vil gerne tage ansvar.

De fleste kommer til verden med et skrig, men det er ikke alle, der lander direkte i armene på deres far. Mange mænd, der fravælger deres børn, ender med at fortryde. (Foto: Søren Weile © fotograf Søren weile)

Utroskab, one night stands og konfliktfyldte forhold. Der kan være mange grunde til, at man ikke kan blive enige om, hvorvidt en uplanlagt graviditet skal ende i natlige bleskift og pureret pæremos.

Biologien har givet kvinden et sidste ord, og hendes valg kan have vidtrækkende konsekvenser.

Hvert år søger omkring 10.000-20.000 forældre hjælp hos Foreningen Far i sager, der handler om faderskab, skønner foreningens formand Jesper Lohse. En stor del af henvendelserne drejer sig om børn, der ikke var planlagt.

- De mænd, der står i den situation, kommer, fordi deres liv har taget en fundamental drejning, som de ikke føler, de har den fjerneste kontrol over. De ønsker ikke barnet, men de kan ikke stille noget op, hvis moren har besluttet sig for at beholde det. Mange af dem vil gerne tage ansvar, men de kan slet ikke se en vej ud af situationen, fortæller Jesper Lohse.

Forkerte valg trækker spor

De fleste når at tage et solidt tilløb, før de vender op og ned på deres liv og sætter et barn i verden. Når den mentale proces bliver tvunget op i fart og der ikke er et fælles fundament, er der ikke lang vej til panik.

Jesper Lohse møder ofte mænd, der i udgangspunktet har fravalgt al kontakt med barnet, men som siden hen fortryder.

- Ofte går det op for dem, at de ikke kan løbe fra deres følelser. Der kan gå måneder eller år og fortrydelsen kan ramme i forskellige grader, men fælles for dem er, at følelserne trænger sig på, og de gerne vil i kontakt med deres barn, siger Jesper Lohse.

Det ønske kan vise sig at blive svært at indfri, hvis de ikke har haft kontakt med barnet fra starten af, og forholdet til moren er problemfyldt.

- Man har altid en juridisk ret til samvær, men det er en fordel at have en relation til barnet, hvis ordningen skal fastsættes igennem statsamtet. Man tager først og fremmest hensyn til barnets tarv, og selvom optimalt har kontakt til begge forældre, er det også en fordel, at man i forvejen har en relation, siger Jesper Lohse.

Juridisk abort er ikke en løsning

Begrebet juridisk abort dukker med jævne mellemrum op i den offentlige debat. Mens kvinder kan få en abort, hvis hun ikke ønsker barnet, har mændene ingen mulighed for at fortryde, hvis han har gjort en kvinde gravid.

Og det skal han heller ikke have, hvis det står til Foreningen Far - heller ikke selvom nogle mænd umiddelbart ville ønske, de havde muligheden.

- Her må hensynet til barnet igen veje tungest. Barnet har ret til at kende sit biologiske ophav, og børn er ikke et stykke legetøj i forældrenes sandkasse. Derudover vil sådan en løsning være endegyldig, og faren vil ikke senere kunne fortryde og søge om samvær, siger Jesper Lohse.

Der er ikke et officielt tal på, hvor mange mænd i Danmark, der bliver fædre mod deres vilje.

DR2 sender dokumentaren 'Ufrivillig far' mandag den 1. februar klokken 21.30.

Her er dine rettigheder og pligter som far

  • Hvis moren til dit kommende barn er gift med en anden mand, bliver ægtemanden automatisk registreret som barnets far. Du mister dermed dine rettigheder, ligesom du ikke har økonomiske forpligtelser over for barnet.

  • Hvis du er far til et barn, har du pligt til at vedkende dig faderskabet. Hvis du er uenig med barnets mor eller der på anden måde opstår tvivl, vil det typisk blive afgjort ved hjælp af en DNA-test.

  • Du har ret til samvær med dit barn. Hvis den anden forælder modsætter sig, kan statsamtet fastsætte en samværsordning med udgangspunkt i jeres situation.

  • Som far til et barn, du ikke bor sammen med, skal du betale et månedligt bidrag til den forælder, barnet bor hos. Du og barnets mor kan selv bestemme beløbets størrelse. Hvis I ikke kan blive enige, vil statsamtet fastsætte det månedlige bidrag ud fra din indkomst.

  • Uanset om du har haft kontakt til dit barn eller ej, har barnet ret til at arve efter dig på lige fod med dine eventuelle andre børn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk