Følg dem på dr.dk: Frederik og vennerne tager til Lesbos for at hjælpe bådflygtninge

En succesfuld Facebook-indsamling har gjort det muligt for Frederik Kirkeskov og hans venner at tage til den græske ø Lesbos for at hjælpe flygtninge. De tager af sted i dag, og dr.dk er med på turen.

Frederik Kirkeskov (øverste højre hjørne) og venner er klar til at tage til Lesbos, hvor de vil hjælpe med håndteringen af de mange bådflygtninge. (Foto: Andreas Hüttel © dr)

I dag drager Frederik Kirkeskov og seks af hans venner af sted til den græske ø Lesbos. De tager derned for at hjælpe med håndteringen af nogle af de mange bådflygtninge, der til stadighed flygter mod øens kyster for at søge asyl i Europa.

Frederik arbejder til daglig som fotograf, og bor på Nørrebro i København. Han og vennerne skal være på Lesbos i en uge, og dr.dk tager med på turen for at dokumentere deres hjælpearbejde.

- Det startede med, at min søster Josefine og jeg undersøgte mulighederne for at hjælpe, efter vi havde læst en artikel på Politiken. Vi tænkte, at vi måtte gøre noget.

- Så vi tog kontakt til nogle lokale dernede, der har været med til at organisere hjælpearbejdet, siger Frederik Kirkeskov med henvisning til Politikens artikel ’All Inclusive ved Europas yderste port’.

Har indsamlet 62.000 kroner

Den artikel satte skub i noget, der snart må betegnes som en folkebevægelse af hjælpsomhed, i kølvandet på sin publicering tilbage i juli. Siden er massevis af danskere begyndt at indsamle tøj og fornødenheder, der skal sendes til Grækenland, ligesom en lang række Facebook-grupper ved navn ’Venligboerne’ også mobiliserer hjælp på det sociale medie.

Politikens artikel satte også gang i noget hos Frederik Kirkeskov:

- Vi startede en indsamling på Facebook i starten af august (’Hjælp til flygtninge på Lesbos’, red.), og indtil videre har vi indsamlet omkring 62.000 kroner.

- Det er gjort af os selv, venner og venners venner. Der tikker hele tiden penge ind fra folk, man ikke aner, hvem er, fortæller han.

”Svært at sige, hvad vi kommer ned til”

Nu er det sidste pakket til turen, og senere i dag lander Frederik Kirkeskov og de seks venner på Lesbos:

- Det er svært at have nogle forventninger til turen; andet end at prøve at bevare roen. Vi er en gruppe af syv mennesker, der skal af sted, og jeg tror, det er vigtigt, at vi står sammen og har hinanden at dele oplevelsen med. Det er svært at sige, hvad vi kommer ned til. Og svært at vide, hvad man skal forvente.

- Man kommer måske til at opleve nogle vilde situationer, men så er det godt, vi har hinanden.

Vil skabe opmærksomhed

Indsamlingen på Facebook er – som de tusindvis af indsamlede kroner angiver – gået over al forventning, og Frederik Kirkeskov håber, at hans tur til Lesbos kan være med til at skabe opmærksomhed om den tragiske flygtningesituation, der i øjeblikket martrer det europæiske kontinent:

- Vi håber, der kan skabes noget opmærksomhed om det her. Det er en super kompleks situation, og jeg vil hverken komme med en løsning på Europas flygtningeproblem eller Danmarks politik på området, men jeg synes, vi som verdenssamfund har et ansvar for de mennesker, der lander i vores baghave.

- Hvis vi kan give dem et smil med på vejen, og lidt glæde midt i al det tragiske, er vi kommet langt.

Håber flere vil hjælpe

De syv venner, der tager til Lesbos, er dog ikke alene om hjælpearbejdet. Vennegruppen består af i alt femten-tyve stykker, og der bliver også hjulpet til hjemme fra Danmark.

Frederik Kirkeskov glæder sig over de mange initiativer, grupper og frivillige, der i øjeblikket er i gang med at mobilisere hjælp til flygtningene:

- Vi kan kun opfordre EU og nødhjælpsorganisationerne til at tage teten. Der er stærkt brug for organisation og hjælp. Jeg håber bare, at vores historie kan inspirere andre til at tage initiativ på den måde, de nu engang kan.

Dr.dk tager med på Frederiks tur til Lesbos, og udkommer med daglige videoer på dr.dk i hele næste uge.

Facebook
Twitter