Følsom data kan ikke slettes fra Facebook

Jurister vurderer, at man skal kunne slette følsomme og forkerte oplysninger

Selv om man trykker "fjern" fra de annonceinteresser, Facebook har gættet sig til, så bliver de ikke reelt slettet. Bare flyttet til en slags papirkurv, der ikke bliver tømt.

Når Facebook vurderer, hvilke annoncer du nok er interesseret i, så putter de en række ord på dig, som de mener, passer på dig. De bliver kaldt "annonceinteresser" og findes gemt under dine Facebook-indstillinger.

Men nu kan Orientering på P1 fortælle, at det er umuligt at slette Facebooks vurdering af dig.

Og det er ikke i orden, vurderer professor i IT- og Medieret på Aalborg Universitet Søren Sandfeld Jakobsen.

- Brugerne har selv krav på at få slettet data, hvis de ikke længere er rigtige eller relevante, siger han.

Facebook beholder fjernede interesser

I praksis er det muligt at trykke “Fjern” på hver enkelt annonceinteresse. Men det betyder blot, at man ikke modtager annoncer om den påståede interesse længere.

Facebook beholder deres vurdering under kategorien “Fjernede annonceinteresser”. Dermed er en reel sletning umulig.

Søren Sandfeld Jakobsen kalder metoden for “kreativ”.

- Så bliver oplysningerne overført til en eller anden form for papirkurv, der ikke bliver tømt. Men den eneste betydning er, at de ikke kan bruges i en række sammenhænge. Oplysninger som sådan forsvinder ikke fra Facebook. Det, synes jeg i sig selv, er kritisabelt, siger han til P1 Orientering.

Følsomme oplysninger bevares

Den europæiske persondataforordning er skruet sådan sammen, at man har ret til sletning af data i mindst to tilfælde: Hvis oplysningerne er forkerte, eller hvis oplysningerne er såkaldt følsom persondata, forklarer Søren Sandfeld Jakobsen.

P1 Orientering kunne i går fortælle, hvordan Facebook kategoriserede folks interesse for eksempelvis religion, politik, sygdom, filosofi og seksualitet, der netop er følsom persondata.

Men ord indenfor de kategorier var heller ikke mulige at slette helt.

- Man kan tilsyneladende ikke få disse følsomme data slettet hos Facebook selv, og det mener jeg, at man bør kunne, slår Anette Høyrup fast.

Facebook: Vi overholder loven

Facebook erkender over for P1 Orientering, at man kun kan flytte sine annonceinteresser til kategorien “Fjernede interesser”. Men de mener alligevel, at de opfylder de europæiske regler.

- Vores annoncering er i overensstemmelse med gældende EU-lovgivning, slår de fast i en skriftlig kommentar.

De forklarer, at de fjernede annonceinteresser udelukkende bliver beholdt som en service, så folk kan se, hvilke valg de tidligere har foretaget:

- Vi giver dig mulighed for at fortælle os, om du vil se annoncer baseret på bestemte interesser eller ej. Når interesser fjernes, viser vi folk listen over fjernede interesser, så de har en liste, de kan gå tilbage til, men disse interesser bruges ikke længere til annoncer, skriver Facebook til Orientering på P1.

Den 25. maj træder nye, skrappere bøder i kraft for firmaer, der ikke overholder den europæiske persondataforordning.