Førende forsker advarer mod farlig kemi

Flere og flere får hormon-relaterede sygdomme. Ifølge en fremtrædende forsker står menneskeheden over for en af sine største udfordringer.

Den kraftige vækst i hormonforstyrrende sygdomme verden over bekymrer professor Anders Juul. (Foto: DR Kontant © DR Kontant)

Nyfødte med misdannede kønsorganer, feminisering af drenge, piger der udvikler bryster i en meget tidlig alder, mænds lave sædkvalitet og bryst- og testikelkræft.

Det er blot nogle eksempler på hormonforstyrrende sygdomme, som er i kraftig vækst over hele verden. Jo yngre man er, jo mere sårbar er man. Udviklingen bekymrer professor fra Rigshospitalet Anders Juul.

- De her tendenser, synes jeg, er meget bekymrende. Jeg mener, at det skal være med i en top fem over dybt bekymrende problemstillinger, som vi ser world wide, siger Anders Juul, der er professor og leder af et nyt internationalt center for forskning i hormonforstyrrelser på Rigshospitalet.

Der findes potentielt hormonforstyrrende stoffer i utallige produkter, som vi bruger og omgiver os med i hverdagen: Fødevarer, kosmetik, tøj, møbler, tasker, legetøj, plasticflasker, fjernsyn, mobiltelefoner, computere og meget mere.

Ikke menneske-forsøg

Det er ikke endeligt bevist, at stofferne er skadelige, da man ikke kan lave forsøg på mennesker. Men resultaterne af en række dyreforsøg kombineret med den markante stigning i hormon-relaterede sygdomme giver anledning til bekymring, ifølge Anders Juul.

- Vi har nogle sammenhænge hos mennesker og nogle dyrestudier, som peger i den samme retning. Vi er nødt til at finde ud af, hvad det er for nogle stoffer eller livsstil, der gør, at vi ser de her forandringer, siger Anders Juul, der er en af verdens førende eksperter på området og netop har fået 50 millioner kroner via finansloven til yderligere forskning, siger Anders Juul.

De fleste af stofferne er lovlige og godkendt af EU-kommissionen. Problemet er bare, at kommissionen kun vurderer risikoen ved ét stof ad gangen. Det betyder, at der ikke bliver taget højde for den såkaldte cocktail-effekt. Altså at det enkelte stof i sig selv måske ikke er farligt, men at det kombineret med andre lignende stoffer kan have en skadelig virkning.

Magtfuld kemilobby

I EU arbejder man i øjeblikket på at forbyde mange af stofferne. Men først skal man finde ud af hvilke stoffer, der kan defineres som hormonforstyrrende. Denne proces er dog blevet forsinket på grund af modstand fra kemi-industrien. Den har nemlig fået overbevist EU-kommissionen om, at der først skal laves en opgørelse over, hvor mange penge det kan komme til at koste industrien, hvis der bliver lovgivet mod hormonforstyrrende stoffer.

Medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose, har mødt mange lobbyister fra kemi-industrien. Ifølge hende er deres tilstedeværelse i Bruxelles til fare for forbrugerne.

- Det er selvfølgelig hårdt at sætte det op på den måde, men ja, det er de faktisk. De er så magtfulde, at de har formået at få stoppet den nødvendige lovgivning, som vi har brug for på det her område. Vi har med et meget stort flertal i Europa-Parlamentet krævet, at EU-kommissionen gør noget, men de lytter mere til industriens folk, siger Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.

Dansk Industri: Lovforsinkelse skyldes ikke pres fra industrien

Hos Dansk Industri afviser man, at lovgivningsprocessen er blevet bremset på grund af pres for industrien.

- Det kan jeg ikke forholde mig til. Det er en påstand, som jeg ikke kender til, siger den miljøpolitiske chef i Dansk Industri, Karin Klitgaard.

- Jeg synes faktisk, at vi er inde i en udvikling, som er positiv. Vi har aldrig nogensinde haft så meget viden om kemiske stoffer, som vi har i dag, og den skal omsættes til at sige: Nu kan vi se de her stoffer, de har den og den effekt, så vi hele tiden bliver mere og mere præcise i vores regulering, siger Karin Klitgaard.

EU-kommissionen under pres

Store EU-lande som Tyskland og Storbritannien er mere fodslæbende, når det drejer sig om regulering af hormonforstyrrende stoffer, fordi de begge har mange arbejdspladser og store økonomiske interesser på spil. Men nu er Danmark gået sammen med en række andre lande for at lægge pres på EU-kommissionen, fortæller miljøminister Kirsten Brosbøl.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg er meget utålmodig på det her område. Jeg har derfor samlet otte miljøministre, som for nylig har skrevet til den nye kommissær, fordi vi ønsker, at EU sætter turbo på det her arbejde. Vi er ikke tilfredse med, at kommissionen ikke har leveret kriterier for, hvad der er et hormonforstyrrende stof, som de var forpligtet til for et år siden. Det skal vi simpelthen have på plads sådan, at vi kan komme i gang med at få udfaset nogle af de her stoffer, hvor der er en dokumenteret risiko, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Se mere om hormonforstyrrende stoffer i Kontant i aften kl. 21.00 på DR 1.

Facebook
Twitter