Først blev Sigrid svindlet via sit NemID – så truede banken med fogedretten

Ofre for identitetsmisbrug risikerer at hænge på lån, som id-tyve har optaget i deres navn.

I alt har gerningsmændene forsøgt at svindle for over en kvart million kroner i Sigrids navn.

42.000 kroner blev fjernet fra hendes konti, og der blev købt elektronik og optaget lån i hendes navn for et endnu større beløb.

Det var en voldsom oplevelse for 38-årige Sigrid fra Odder, da hun for to måneder siden opdagede, at ukendte gerningsmænd havde fået adgang til hendes NemID, selvom hun hverken har nedskrevet eller vist sin kode eller nøglekort til nogen.

- Jeg føler mig i den grad invaderet. Mine grænser er overskredet helt vildt, siger Sigrid.

Men kampen for at undgå at hænge på regningerne er stadig i fuld gang, og den kamp oplever Sigrid som mindst lige så voldsom.

- Det virker, som om de her selskaber synes, det er mine regninger. Og det, synes jeg, er fuldstændig overvældende, siger Sigrid.

"Sagen fortsætter i vores rykkerforløb"

Id-tyvene lykkedes blandt andet med at købe en computer ved at optage et lån i Sigrids navn på omkring 22.000 kroner i Basisbank.

De penge ville Basisbank have Sigrid til at betale, og derfor ville banken tage sagen i fogedretten, hvis hun ikke betalte afdragene på lånet.

I en mail til Sigrid skrev Basisbank:

- Sagen hos os vil nu fortsætte i vores sædvanlige rykkerforløb ved manglende betaling af ydelser, hvorefter lånet vil blive opsagt og efterfølgende indbragt for fogedretten, hvortil du vil modtage en indkaldelse til at møde og afgive forklaring i sagen.

DR har haft adgang til at se mail-korrespondancen mellem Sigrid og Basisbank.

Hun har blandt andet sendt banken en kvittering for hendes politianmeldelse af id-tyveriet.

Hun har også forklaret banken, at hun ikke har skrevet sin NemID-kode ned nogen steder, og at gerningsmændene på en eller anden måde har fået fingre i det nye nøglekort, som var blevet sendt til Sigrid.

Sigrid forklarer, hvordan it-tyveriet har føltes.

Men banken holdt fast i, at det er Sigrid, der skal betale lånet tilbage. I en mail skrev Basisbank tilbage til Sigrid:

- Indholdet heri (Sigrids mail, red.) ændrer ikke på vores procedure, og du vil derfor på et tidspunkt modtage indkaldelse til at give møde i fogedretten.

- Jeg synes, de tvinger mig ned i sølet, og jeg synes, det er tarveligt, siger Sigrid.

Forbrugerrådet: Ofre skal have bedre rettigheder

Forbrugerrådet Tænk, der varetager forbrugernes interesser, er overrasket over bankens fremfærd i sagen.

- Jeg synes, at det er meget voldsomt eller aggressivt i lyset af, at vi nu har opdaget, at den her teknologi kan misbruges af hackere, uden at forbrugeren har nogen som helst skyld i det, siger Anette Høyrup, der er chefjurist i rådet.

Forbrugerrådet Tænk vil have reglerne ændret.

- Myndighederne bliver nødt til at se på, om forbrugerne er tilstrækkeligt sikret med den nye viden, vi har om det misbrug, der kan finde sted. Når vores betalingskort bliver misbrugt, er der jo nogle særlige forbrugerbeskyttelsesregler. Det kan være vi skal have noget tilsvarende på det her område, siger Anette Høyrup.

Politikere vil se på problemet

Flere af regeringens støttepartier er klar til at se på problemet.

- Der er helt klart behov for at sikre forbrugerne, som jo går ind i det her og tror, at de er helt trygge, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Samme melding kommer fra SF.

- Er borgeren i god tro og har ikke sjusket, så mener jeg faktisk, at det er noget, som banken må dække. Fordi så har banken måske ikke gjort nok for at sikre sig, at den pågældende borger har optaget det her lån, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

Udgav sig som søn

Politiet har syv mistænkte i 38-årige Sigrids sag.

En af dem er den mand, der afhentede computeren, som er betalt med lånet på de 22.000 kroner i Basisbank.

Manden har politiet overvågningsoptagelser af. På optagelserne ser man en ung mand, der går ind på en tankstation og afhenter en pakke med computeren, som er bestilt i Sigrids navn.

Manden præsenterer sig ifølge politiet som søn af Sigrid og fremviser en falsk fuldmagt for at kunne få udleveret pakken.

Politiet har givet DR tilladelse til at vise billeder fra overvågningsvideoen.

- Ham vil vi rigtigt gerne have fat i og høre, hvad hans rolle er i den her sag, siger Jimmy Andreasen, der er politiassistent ved nærpolitiet i Odder under Østjyllands Politi og efterforsker Sigrids sag.

Basisbank har nu droppet krav

Basisbank har ikke ønsket at stille op til interview om sagen. Men efter DR har henvendt sig, har Basisbank nu valgt at droppe kravet mod Sigrid.

- Det er vores vurdering, at indehaveren af NemID'et ikke har handlet erstatningspådragende. Banken vil derfor ikke i forhold til indehaveren forfølge bankens krav, skriver Basisbanks administrerende direktør, Tom Rattleff, til DR.

Sigrid håber på nye regler

Sigrid håber, at myndighederne - eller om nødvendigt politikerne - vil ændre på reglerne, så ofre for NemID-svindel bliver stillet bedre.

- Jeg håber godt nok, at der bliver ændret noget. At politikerne går ind og siger, at det skal der rettes op på. At virksomhederne, der står for de her ting, får et større moralsk ansvar.

Sagen er fortsat under efterforskning hos politiet, som mener, at der samlet set er blevet forsøgt svindlet for over en kvart million kroner i Sigrids navn.

Facebook
Twitter