Først bøn - så oprydning: Muslimer har igen ryddet op i Københavns gader

Den efterhånden traditionsrige oprydning nytårsmorgen handler for muslimerne om dannelse og kærlighed.

På Facebook har muslimerne bag indsatsen mødt stor anerkendelse for indsatsen: - Godt nytår. I gør mere for freden, end I aner, lyder det blandt andet (foto: Muslimer for Fred)

Mens de fleste puttede under dynen tidligt i morges, trak en flok muslimer i overtøjet og begav sig ud i den mørke januarmorgen for frivilligt at fjerne krudtrester og affald fra Københavns gader.

Ligesom tidligere år havde foreningen 'Muslimer for Fred' arrangeret fællesoprydning med start klokken 8 fra Rådhuspladsen i indre København. Derefter gik gruppen ned ad Strøget med deres affaldssække og arbejdshandsker.

Ifølge talsmanden for Muslimer for Fred, Imad Malik, er initiativet nytårsmorgen blot ét af mange, foreningen står for.

- Ligesom i andre religioner skal man som muslim yde et positivt bidrag til det samfund, man bor i og give gode værdier til det. Det er vores symbolske gestus og kærlighed til vores by og land, siger han til DR Nyheder.

Formanden forklarer yderligere, at oprydningen også handler om dannelse:

- Vi gør det, fordi vi gerne vil danne vores medlemmer, særligt unge, til at udvikle sådanne værdier.

Imad Malik siger, at det trods den mørke og disede nytårsmorgenen ikke var svært at komme ud af sengen.

- Når man er motiveret for noget, så gør man det bare. Det er en hyggelig tradition, siger han.

I cirka 10 år har foreningen ryddet op dagen derpå. Traditionen startede i Hvidovre, hvor en gruppe muslimer mødtes til morgenbøn i moskeen og bagefter trak i arbejdstøjet.

For seks år siden rykkede gruppen til indre København. Muslimerne rydder op i samarbejde med Københavns Kommune. I år var knap 50 frivillige mødt op.

- I er fucking gode

Igen i år er der stor ros på Facebook til de flittige muslimer, der tog en tørn i Københavns gader. På knap en time har et opslag, om at der nu er ryddet op, på foreningens Facebook-side høstet mere end 800 likes.

- Godt nytår. I gør mere for freden, end I aner, lyder en kommentar.

- I er så fucking gode, at det gør helt ondt indeni, må gud eller hvem der nu styrer shittet være med jer, skriver en anden.

Invitationen på Facebook til fællesoprydningen havde blandt andet budskabet "Kærlighed til alle - had til ingen". Uanset religiøs overbevisning er alle velkomne til at komme forbi og give en hånd med, lød det.

Formand for Nationalpartiet og byrådsmedlem i Hvidovre Kommune Kashif Ahmad var blandt de morgenfriske muslimer. Han har været med før, skriver han, og i år har han lagt en lille video ud på sin Facebook-side, hvor oprydningen er i fuld gang.

På videoen sætter en af de fremmødte ord på, hvorfor han har valgt at bruge den første dag i det nye år på at rydde op:

- Det er rart at starte året med at gøre noget positivt. Samtidig har vi de helt unge drenge med, så der er også et dannelsesperspektiv i det her, siger han.

Han fortæller, at gruppen startede morgenen med at mødes i moskeen til fællesbøn.

- Vi bad for et godt år og for Danmark, fortæller han.