Først et nej så et ja: Vejle gør klar til sankthansbål

48 kommuner har fortsat forbud mod traditionsrigt bål.

For få dage siden fik sankthansarrangørerne i Vejle pludselig travlt.

I flere uger har Vejle Kommune haft afbrændingsforbud, og udsigterne til et sankthansbål så - ligesom i mange andre kommuner - ikke gode ud.

Men nu samles der grene og pinde til det traditionsrige bål i Skyttehushaven ved Vejle Fjord. Og heksen er klar til at blive futtet af.

- Vi frygtede jo, at tørken skulle fortsætte, og vi ikke fik noget bål. Så humøret har været i kælderen, og så lige pludselig var det helt oppe. Det var en dejlig fornemmelse og følelse, siger Bent Holm, der er formand for Fest i Vejle.

Årsagen til, at forbuddet blev ophævet, var, at der i sidste faldt en del regn i kommunen, så Trekantbrand vurderede, at brandfaren ikke længere var nær så stor. Bent Holm regner med, at omkring 3.000 vejlensere lægger vejen forbi sankthansbålet.

Flere må gå glip af sankthansbål

Men det er langt fra alle kommuner, der er endt med at kunne få lov til at tænde sankthansbålet.

Flere kommuner kæmper stadig med tørke, og lige nu er der 48 kommuner, der har afbrændingsforbud og dermed må gå glip af et bål i år.

Dog har de enkelte beredskaber mulighed for at lempe lidt. Og det har man gjort hos Beredskab Øst, der dækker Gladsaxe, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Ballerup og Herlev Kommuner.

Her må man nemlig gerne lave et lille sankthansbål, hvis det lever op til reglerne.

- Vi vil ikke have de store bål, hvor folk har læsset et års haveaffald og gamle juletræer sammen og antænder det med dieselolie. Det tror vi ikke kan styres. Men vi er ikke bange for, at man hjemme i privaten kan putte lidt brænde på et bålsted i haven og hygge sig med det, hvis man følger de regler, der er lavet, siger Rasmus Storgaard, der er beredskabschef i Beredskab Øst.

Neden for kan du få et overblik over i hvilke kommuner, du må tænde sankthansbål.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk