Første dansker smittet med coronavirus: 'Vi er selvfølgelig dybt rystede'

En dansk mand er smittet med covid-19 under en skiferie i Norditalien.

Den smittede dansker og hans familie blev testet på Sjællands Universitetshospital i Roskilde i går. (Foto: Stine Ramlyng)

En TV2-medarbejder, der har været på skiferie med sin familie, er blevet testet positiv for coronavirusset covid-19.

Det bekræfter TV2 og Sundheds- og Ældreministeriet.

- Vi tager den nye situation meget alvorligt. Arbejdet med at inddæmme og opspore er nu gået i gang. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at undgå at sygdommen breder sig i Danmark, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Familien var på skiferie i Lombardiet i Norditalien, hvor der har været et stort udbrud af coronasmitte.

Kørte på hospitalet

Den smittede mand hedder Jakob Tage Ramlyng og kom hjem til Danmark mandag.

I går formiddag begyndte han at vise symptomer og blev testet på en steril stue på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

I nat bekræftede Statens Serum Institut, at han er smittet med covid-19. Hans kone og børn er testet negativ.

- Vi er selvfølgelig dybt rystede over, at det, vi troede var stærk usandsynligt, nu er vores virkelighed, skriver Jakob Tage Ramlyng på Facebook.

Han er indforstået med, at det bliver citeret i medierne.

Skal blive hjemme i to uger

Familien er nu kommet i hjemmekarantæne.

- Vi er ved godt mod, selvom vi er trætte og præget af hovedpine, ondt i halsen og hoste. Det bliver helt uvirkeligt at skulle være indespærret i to uger, men vi prøver at få det bedste ud af det, skriver Jakob Tage Ramlyng.

Styrelsen for Patientsikkerhed er i tæt dialog med patienten om de personer, borgeren har været i kontakt med. Arbejdet med kontaktsporing og inddæmning er dermed gået i gang.

Kollegaer kan også få karantæne

Jakob Tage Ramlyng har været på arbejde som redaktør på TV2 News i går. Derfor vil Styrelsen for Patientsikkerhed besøge tv-stationen i Københavns Sydhavn for at undersøge, hvem der kan være i risikozonen for at være blevet smittet.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen (tv.) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Nogle af medarbejderne på TV2 kan ende med at ryge i hjemmekarantæne, og det er de helt indforstået med, siger Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde.

Han forventer at se flere tilfælde af coronavirus-smitte i Danmark i de kommende uger.

Mange prøver - første positive

Der bliver løbende testet for coronavirus i Danmark, og det eneste tilfælde af sygdommen er altså medarbejderen fra TV2.

- 17 prøver blev kørt i løbet af natten. Der var det kun denne ene, som viste sig at have coronavirus. Lige nu har vi gang i yderligere seks prøver, siger Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

Han understreger, at man ikke bliver smittet ved at passere en coronasmittet. Virusset smitter ved dråbeform, så det forudsætter, at man fx bliver hostet eller nyst på.