Første dansker undersøges for smitte med coronavirus

Patienten er indlagt på en særlig isolationsstue på Aarhus Universitetshospital.

Den første danske patient er lige nu ved at blive undersøgt for smitte med coronavirus og indlagt på en isolationsstue på Aarhus Universitetshospital.

Det bekræfter hospitalet over for DR Nyheder.

Sundhedsministeriet oplyser, at det drejer om en dansk mand, som er kommet hjem fra Hubei-provinsen i Kina.

- Det er vigtigt at sige, at det ikke er afklaret, om der er tale om ny coronavirus. Vi tager alle de nødvendige forholdsregler, og personalet på Skejby er trænet i at kunne varetage en situation som denne, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Smitte med coronavirus mistænkes kun, hvis en person har en akut, alvorlig, nedre luftvejsinfektion med feber, skriver Statens Serum Institut.

Samtidig skal vedkommende have opholdt sig i den kinesiske millionby Wuhan i Hubei-provinsen 14 dage, før symptomerne meldte sig, eller inden for de seneste 14 dage have haft kontakt med en person, som er mistænkt for eller har fået påvist at have infektionen.

Patienten ses her på vej ud af ambulancen efter ankomst til Aarhus Universitetshospital. (Foto: © Per Colstrup Winkel, dr)

Afventer svar på blodprøver

Patienten er ved ankomsten flyttet ind på isolationsstuen, hvor personale iført beskyttelsesdragter blandt andet skal tage blodprøver.

Prøverne bliver sendt til Statens Serum Institut i København, der så kan slå fast, om patienten er smittet med coronavirusset eller ej.

I en pressemeddelelse skriver Sundhedsstyrelsen, at patienten nu er undersøgt, og at mistanken om, at patienten er smittet med ny coronavirus, fastholdes.

- Patienten vil derfor forblive indlagt i højisolation, og der er samtidig sendt prøve fra patienten til undersøgelse på Statens Serum Institut, hvor der forventes svar i nat, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

I pressemeddelelsen lyder det videre, at de øvrige patienter på sygehuset ikke er udsat for smittefare.

Smitte er nået til Europa

De første tilfælde af smitte med virusset blev fundet i byen Wuhan i december sidste år.

Siden er flere end 4.500 kinesere blevet smittet, og flere end 100 dødsfald er bekræftet i landet, skriver BBC.

Smittetilfælde er allerede blevet konstateret i Europa. I weekenden bekræftede Frankrig, at der var tre tilfælde af smitte i landet, og sent mandag aften kunne Tyskland så også melde om ét smittetilfælde.

Der er på nuværende tidspunkt ingen godkendt behandling for coronavirus, skriver Statens Serum Institut, ligesom der heller ikke findes godkendte vacciner.

Personale står klar 24 timer i døgnet

Sundhedsstyrelsen aktiverede i forrige uge beredskabet og udsendte meget detaljerede retningslinjer til hele sundhedsvæsenet.

Der er udpeget to steder i Danmark, der vil kunne modtage eventuelt smittede. Foruden Aarhus Universitetshospital er det Hvidovre Sygehus.

Begge steder er der isolationsstuer og personale, som er klar til at modtage patienter mistænkt for at være blevet smittet med coronavirusset, 24 timer i døgnet.

Infektionsmedicinsk afdeling ved Hvidovre Hospital har indtil videre ikke haft nogen patienter inde med mistanke om smitte med coronavirus. Det oplyser sygehuset til DR Nyheder.

Ambulancen ved ankomsten til Aarhus Universitetshospital. (Foto: © Per Colstrup Winkel, dr)

Styrelse: Dansk patient kan ikke udelukkes

Udenrigsministeriets Borgerservice opdaterede i går rejsevejledningen til Kina og opfordrer nu rejsende til at være ekstra forsigtige i hele landet.

Derudover frarådes alle ikke-nødvendige rejser til provinsen Hubei fortsat. Det er i Hubei-provinsen, at millionbyen Wuhan ligger, hvilket er her, smitten menes at stamme fra.

Sundhedsstyrelsen har indtil videre sagt, at det er usandsynligt, at coronavirusset finder vej til Danmark.

- Det er vores risikovurdering fra Sundhedsstyrelsens side, at det er meget usandsynligt, at vi får en patient til Danmark, som er smittet med virusset. Men vi kan ikke udelukke det, og det er derfor, at vi har aktiveret vores beredskab, sagde direktør Søren Brostrøm lørdag til DR Nyheder, efter at der var konstateret tre smittede i Frankrig.

Opdateret 17.32 med svar fra Sundhedsstyrelsen.