Første gang i dansk ret: Dansk-somaliere kendt skyldige i terrortræning

To dansk-somaliske brødre er kendt skyldige i terrortræning i forbindelse med, at den ene bror har været i Somalia. Men de er frikendt for terrorfinansiering

De to dansk-somaliske brødre er tiltalt for terrortræning og terrorfinanciering.

De to dansk-somaliske brødre GW (24) og NW (19) er kendt skyldige i terrortræning i forbindelse med, at den ældste bror har deltaget i træningslejr hos terrororganisationen Al-Shabaab i Somalia. Det afgjorde retten i Aarhus mandag morgen.

Det er første gang, at nogle i Danmark bliver fundet skyldige i terrortræning.

Da retsformanden læste afgørelsen op sad flere af de to brødres kammerater på salens tilhørerrækker. Det var både de unge mænds uddannelseskammerater og muslimske trosfæller, der var mødt op. Der var også en forlovet til den 19-årige iblandt. Flere af de fremmødte kunne ikke få plads i salen, så de måtte stå udenfor og vente på resultatet.

Brødrene, der har boet i Danmark i 16 år, var også tiltalt for at finansiere terror, men det forhold har retten frikendt dem for.

Anklageren kræver, at brødrene får en dom på mellem fire og fems fængsel. Strafferammen for terrortræning ligger på seks år.

En hårfin grænse

Brødrene er blevet kendt skyldige på baggrund af, at den 24-årige GW i vinteren 2011-12 tog til Somalia. Her mener anklagemyndigheden, at han deltog i terrortræningslejr. Men brødrene har hele tiden selv hævdet, at han besøgte familie.

Den 19-årige NW sendte penge til sin bror i Somalia, og her mente anklagemyndigheden, at der var tale om terrorfinansiering. Men brødrene mener, at der er tale om støtte til frihedskamp - gennem organisationen Al-Shabaab.

Retten har på det punkt givet brødrene medhold i deres forklaring. De er begge frikendt for forholdet om terrofinansiering.

- Jeg sympatiserer med Al-Shabaab, men jeg støtter ikke terror, og jeg går ikke ind for civile drab, siger lillebroderen NW under afhøringen på sagens første retsmøde.

Op til seks års fængsel

For anklagemyndigheden har sagen ikke handlet om frihedskamp, men om terrortræning hos organisationen Al Shabaab, der betragter sig selv om jihadkrigere i kamp mod islams fjender. Og det har retten nu givet anklagemyndigheden medhold i.

Strafudmålingen falder senere mandag, og strafferammen for terrortræning ligger på seks år. Men ingen i Danmark er tidligere blevet dømt for terrortræning. Derfor er det svært at konkludere, hvor lang en eventuel straf vil blive.

Dr.dk følger sagen.

Facebook
Twitter