For første gang i Skandinavien leder en kvinde fredagsbønnen i dag

Under temaet islamisk feminisme leder en kvindelig imam i dag fredagsbønnen i Mariam Moskeen i København.

Saliha Marie Fetteh skal lede dagens fredagsbøn i Mariam Moskeen. Hun var en af de første i Danmark, der i 1980 konverterede til islam. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Fredagsbønnen er en særlig begivenhed indenfor islam – om fredagen ledes bønnen nemlig af en imam, som traditionelt er en mand.

Men i dag er det imidlertid en kvinde, der skal lede fredagsbønnen i Mariam Moskeen i København. En begivenhed, som skriver sig ind som den første af sin slags i Skandinavens historie.

- Det er selvfølgelig en ære at få lov til at holde den første fredagsbøn i en kvindemoske, men jeg kan efterhånden godt mærke, at alles øjne og ører er rettet mod mig, siger Saliha Fetteh forud for dagens bøn til Fyens Stiftstidende.

Saliha Fetteh er tidligere lektor fra Syddansk Universitet og vil under dagens bøn bringe kvinders rettigheder i islam i fokus.

Moske ledes udelukkende af kvinder

Mariam Moskeen åbnede i marts, og skiller sig først og fremmest ud fra øvrige moskeer ved, at den ledes udelukkende af kvindelige imamer.

Men også moskeens særlige fokus på kvinders rettigheder og dens moderne og spirituelle tilgang til islam, gør Mariam Moskeen særlig.

Det fortæller kvinden bag projektet, religionssociolog og imam i Mariam Moskeen, Sherin Khankan til Information.

Ser man ud i verden, er det imidlertid ikke et helt nyt fænomen, at kvinder leder en fredagsbøn.

Under temaet retfærdighed ledte den muslimske feminist Amina Wadud i 2008 en fredagsbøn for både mænd og kvinder i Oxford i England.

Og i 2015 åbnede kvindemoskeen ”The Women’s Mosque of America”, i Los Angeles. Her er det også kvinder, der leder fredagsbønnen.

Fakta om fredagsbøn

  • Koranen anbefaler, at muslimer udfører fredagens bøn efter middag i en moské.

  • Til forskel fra de øvrige daglige bønner ledes fredagsbønnen af en imam, der før bønnen holder en tale (khutba) om et alment eller aktuelt emne.

  • Ud over i det tidsrum, hvor fredagsbønnen står på, er fredag ikke ellers en helligdag. Kilde: religion.dk

I klippet herunder kan du se Sherin Khankan fortælle om initiativet: