Første IC4-tog i fast drift

De første fem IC4-togsæt sættes 1. december i drift mellem Jylland og København. I første omgang kommer de kun til at køre på hverdagene.

Det er med behersket glæde og en smule nervøsitet, at DSB nu indsætter de første IC4-tog i køreplan.

Det forsinkede tog fra den italienske fabrikant Ansaldobreda har de seneste måneder kørt med passagerer, men det har på forhånd ikke været meldt ud, hvornår folk kunne forvente en tur med skandaletoget.

Nu sætter DSB navn på en række afgange, der skal betjenes med IC4.

Truer med at opsige aftalen

Adm. direktør i DSB, Søren Eriksen, tager dog det seneste fremskridt for IC4 roligt. Direktøren gav i maj Ansaldobreda et ultimatum, der lød, at hvis ikke italienerne havde leveret 14 ud af 83 togsæt inden for et år, ville kontrakten blive revet i stykker.

Der mangler stadig flere togsæt, og ikke mindst togsæt, der kan kobles sammen. Det sidste er også en del af ultimatumet.

- Jeg tror, man skal passe på med at konkludere for meget på den her baggrund. Det er klart, vi er glade for, at vi nu får leveret fem togsæt på de tidspunkter, som vi krævede i forbindelse med ultimatumet. Men vi må også sige, at der er lang vej igen, før vi kan konkludere, om de overholder vores ultimatum. Det ved vi først til maj, siger Søren Eriksen.

Togene giver stadig problemer

Indsættelsen af IC4 sker også med en smule bekymring, for toget, der skulle have været leveret for flere år siden, giver stadig problemer.

- Vi synes, der er lidt mange fejl på dem. Det er ikke fejl, der spiller ind på sikkerhed eller driftsstabilitet, men det er noget, der gør, at vi skal justere på togene løbende, siger Søren Eriksen.

Direktøren fornemmer, at den italienske fabrikant har forstået alvoren i, at DSB truer med at rive kontrakten til en værdi af fem milliarder i stykker.

Togene til tiden

- Fremdriften er blevet markant bedre, og det skyldes efter min mening først og fremmest det ultimatum, vi gav. Det er første gang i projektets levetid, at vi har fået togene til tiden, siger Søren Eriksen.

De nye tog kommer til at køre efter følgende køreplan: InterCity-tog fra Århus H klokken 5.43 med ankomst til Lindholm klokken 7.25. IntercityLyn-tog fra Aalborg klokken 8.59 med ankomst til Københavns Hovedbanegård klokken 13.29 og med afgang fra København klokken 19.50 og ankomst til Århus klokken 22.51.

Togene kommer til at køre som enkeltkørende togsæt uden mulighed for sammenkobling med andre togsæt. Derfor bliver de ikke indsat i weekender eller juledagene, hvor det kræver større siddekapacitet.