Første sag i Europa: Dansk mand dømt for spredning af ulovlig filmtjeneste

Får betinget fængsel i et halvt år for have medvirket til spredning af den ulovlige pirattjeneste Popcorn Time.

Et ældre screenshot fra Popcorn Time.

En 39-årig mand har ved Retten i Odense fået betinget fængsel i seks måneder og har fået konfiskeret en halv million kroner for at have medvirket til spredning af den ulovlige pirattjeneste Popcorn Time ved at eje hjemmesiden popcorntime.dk.

Sagen er den første af sin art i Europa.

Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

- Aldrig tidligere er en person blevet dømt for medvirken til at udbrede streamingtjenester. Dommen er derfor et vigtigt skridt i bekæmpelsen af ulovlig streaming på internettet og vil vække genklang i hele Europa, siger senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik), i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet.

Den 39-årige ejer af Popcorntime.dk er konkret blevet dømt for at have vejledt om, hvordan danske brugere kunne hente applikationen Popcorn Time, hvordan de skulle installere og bruge tjenesten, og hvordan de kunne undgå at blive opdaget af myndighederne.

Popcorn Time

  • Grundstenen til pirattjenesten Popcorn Time blev lagt i Argentina i 2014 af fire argentinske studerende.

  • Tjenesten er gratis for brugeren, men stort set alt indholdet er ulovligt, fordi filmene ligger på tjenesten uden rettighedshavernes tilladelse.

  • Popcorn Time er flere gange blevet forsøgt lukket ned, men er hurtigt opstået igen.

  • Den danske side blev lukket ned i august 2015 af politiet, som samtidigt anholdt to personer.

Tjente en halv million på reklamer

Konfiskationen af cirka en halv million kroner bygger på, at den 39-årige mand ifølge dommen tjente 506.003 kroner i reklameindtægter på hjemmesiden i 2015.

- Dommen er et klart signal til dem, der udbreder ulovlige pirattjenester. Filmindustrien og andre taber milliarder i indtægter hvert år, fordi kriminelle gratis udbyder ulovlige film. Det er et tab for alle. Også forbrugeren, siger senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra Søik.

Den 39-årige mand skal aftjene 120 timers samfundstjeneste som følge af den betingede dom.

Han har nu to uger til at beslutte, om han vil anke dommen til Østre Landsret.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter