Første sag mod syrienskriger begynder: 'Mange vil få hovedpine, hvis I tager mit pas'

En 24-årig mand er tiltalt for at lade sig hverve til Islamisk Stat.

Den første sag mod en dansk syrienskriger starter torsdag i retten i Glostrup. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Hvis jeg ikke kan rejse til Syrien og kæmpe, vil jeg måske være nødt til at tage kampen op et andet sted.

Sådan sagde en 24-årig dansk mand ifølge anklageskriftet til to betjente, da hans pas i foråret 2015 blev inddraget, få dage før han blev anholdt.

Siden har den 24-årige mand siddet varetægtsfængslet tiltalt for at have ladet sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat. Hans pas blev inddraget, fordi politiet havde en mistanke om, at han var på vej til Syrien.

Torsdag formiddag starter retssagen mod ham i retten i Glostrup og sagen bliver dermed den første af sin slags.

Her skal anklagemyndigheden forsøge at føre bevis for, at den 24-årige mand fra Vestegnen uden for København har været i Syrien og her har tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Politiet holdt øje

Den 24-årige formodede syrienskriger var ifølge anklagemyndigheden i Syrien i efteråret 2013. Herudover er han tiltalt for at have forsøgt at rejse til Syrien igen i foråret 2015. Han er også tiltalt for at have forsøgt at yde økonomisk støtte til Islamisk Stat ved at have taget et kviklån på 20.000 kroner.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har politiet i månederne op til anholdelsen i marts 2015 holdt øje med den 24-årige mand.

Den tiltalte er blandt andet til en præventiv samtale hos politiet i Gladsaxe i januar 2015. Her skal han ifølge en anmeldelsesrapport have sagt, at 'han ikke kan udelukke, at han vil udrejse'.

I begyndelsen af marts 2015 anmoder den 24-årige mand om et nyt pas hos kommunen, hvilket politiet får besked om. Det fremgår af en aktindsigt, DR Nyheder har fået.

Nogle dage efter bliver den 24-årige mand kontaktet af politiet, der ønsker at inddrage hans pas med henvisning til den såkaldte syrienskriger-lov, som giver mulighed for at tage passet fra folk, man antager er på vej til Syrien i væbnet konflikt.

Her skal den 24-årige mand have sagt, at 'han var frustreret over, at politiet/staten ville inddrage hans pas' og 'at han ikke kan se nogen grund til at blive i Danmark og vil søge ud, hvis han eller andre får en idé til, hvordan han kan rejse herfra'.

Den tiltalte skal også have sagt, at 'mange vil få hovedpine, hvis mit pas bliver inddraget'.

Hemmeligholdt fængsling

Dagen efter, den 17.marts 2015, er politiet igen i kontakt med den 24-årige mand. Her følger den tiltalte ifølge anklageskriftet efter en politibil gennem længere tid.

Den 18.marts 2015 bliver den formodede syrienskriger anholdt i al hemmelighed og efterfølgende fremstillet i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre.

Først nogle måneder senere kan Politiken fortælle om fængslingen.

I december 2015 rejser anklagemyndigheden tiltale mod den 24-årige mand, og han er dermed den første formodede danske syrienskriger, man starter en retssag mod.

I alt sidder syv formodede danske syrienskrigere lige nu fængslet i Danmark. Herudover er fire anholdt in absentia. Ni af navnene optræder ifølge DR Nyheders oplysninger i de omtalte lækkede IS-dokumenter.

Den 24-årige nægter sig skyldig i alle forhold.

Facebook
Twitter