Første tilfælde fundet i Danmark: Det skal du vide om abekopper

En dansk mand er testet positiv for virusset, som har spredt sig til flere europæiske lande.

De danske sundhedsmyndigheder forventer ikke en udbredt smitte i Danmark, men holder øje med udviklingen. (Foto: (Grafik) Søren Winther Nørbæk © DR)

Mandag den 23. maj blev dagen, hvor det første tilfælde af abekopper blev konstateret i Danmark.

Sundhedsministeriet skriver, at en mand er blevet testet positiv for virusset, som den seneste uge har spredt sig i flere lande i Europa samt USA, Canada og Australien.

- Manden udviste symptomer på smitte efter en rejse til Spanien og har derfor været i kontakt med Roskilde Sygehus og Rigshospitalet, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Manden er nu hjemme i isolation, efter at have været i kontakt med sundhedsvæsenet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udtaler i pressemeddelelsen, at sundhedsmyndighederne ikke forventer en udbredt samfundssmitte.

Men efter dagens smittetilfælde af abekopper i Danmark har vi herunder fået svar på en række af de spørgsmål, man måtte have om sygdommen.

Svarene kommer fra Gitte Kronborg, der er overlæge i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital, Anders Fomsgaard, der er professor på Statens Serum Institut samt Sundhedsstyrelsens information om abekopper.

Hvor alvorlig er abekopper?

Ifølge Gitte Kronborg er Abekopper langt mindre alvorlig end eksempelvis corona. (Foto: (Grafik) Søren Winther Nørbæk © DR)

Ifølge Gitte Kronborg, der er overlæge i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital, er abekopper en helt anden sygdom en corona. Og langt mindre farlig.

- Der er ikke noget, der tyder på, at den er nær så smitsom. Samtidig skal man have meget tættere og intim kontakt for at risikere at blive smittet.

- Og en væsentlig forskel er, at der ikke er noget, der tyder på, at personer, der har abekopper, smitter, før de er syge – til forskel for covid-19, siger hun.

Gitte Kronborg forventer, at langt de fleste, som bliver smittet, ikke skal have behandling.

- Der er ikke noget, der tyder på, at de mennesker i Europa, der er smittet med abekopper, er alvorligt syge.

Hvordan smitter virusset?

Abekopper hedder på engelsk monkeypox. (Foto: DADO RUVIC © Ritzau Scanpix)

Abekopper kan overføres til mennesker fra inficerede dyr og kan derefter spredes fra menneske til menneske.

Smitte mellem mennesker sker ved nær kontakt, og den overføres typisk blandt personer, der bor sammen. Her kan der ske smitte fra luftveje eller tæt kontakt med kropsvæsker enten direkte eller indirekte ved eksempelvis at sove i det samme sengetøj.

Sundhedsstyrelsen skriver, at de nuværende smittetilfælde i Europa primært har været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse.

Hvad er symptomerne på abekopper?

De første symptomer vil typisk være feber, kulderystelse, muskelsmerter og hovedpine. Derefter vil virusfyldte blærer vise sig på kroppen. (Foto: (Grafik) Søren Winther Nørbæk)

Ifølge Anders Fomsgaard, der er professor på Statens Serum Institut, vil de første symptomer typisk være feber, kulderystelse, muskelsmerter og hovedpine.

Efter 3-4 dage kommer der for det meste udslæt med 3 til 5 millimeter røde prikker. Det starter typisk i ansigtet og kan sprede sig til hele kroppen herunder næseslimhinde og lunger.

Herefter vil de blive til virusfyldte små blærer, og når de brister, kan det spredes via nys eller hoste ved tæt kontakt.

Sundhedstyrelsen skriver, at hvis man oplever et eller flere af ovenstående symptomer på abekopper og i øvrigt mistænker at kunne være smittet, for eksempel under en rejse, skal man i første omgang kontakte egen læge telefonisk frem for at møde op fysisk.

Hvor længe varer sygdommen typisk?

Her ses et hudlag fra en abe, som er inficeret med abekopper, som er blevet forstørret 50 gange under mikroskop. (Foto: CDC © Ritzau Scanpix)

Sundhedsstyrelsen skriver, at sygdommen normalt er af mild til moderat sværhedsgrad, varer to til fire uger og i de fleste tilfælde går over af sig selv.

Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt.

Perioden fra man bliver smittet, til man får symptomer (inkubationstiden), er i gennemsnit 6-16 dage, men kan både være kortere og helt op til 21 dage.

Man kan først smitte andre, når man selv får symptomer, skriver Sundhedsstyrelsen.

Hvornår er man nær kontakt til smittede med abekopper?

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der opstiller kriterierne for, hvornår man er nær kontakt til en smittet. (Foto: (Grafik) Søren Winther Nørbæk © DR)

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der vurderer, om vedkommende i en husstand opfylder kriterierne for at være nær kontakt, ud fra følgende kriterier:

  • Tæt kontakt (< 1 meter) med en person, der har mistænkt eller bekræftet infektion.

  • Direkte kontakt med hud og kropsvæsker fra person med mistænkt eller bekræftet infektion.

  • Delt seng eller tøj med person med mistænkt eller bekræftet infektion.

Hvor stammer abekopper fra?

Abekopper kan give blærer på krop og ansigt. Billedet her er fra 1996-1997. (Foto: BRIAN W.J. MAHY © Ritzau Scanpix)

Sygdommen har været kendt i Afrika i mange år, men ses kun meget sjældent i Europa.

Ifølge Anders Fomsgaard, der er professor hos Statens Serum Institut, findes der to typer af virusset, som er ret forskellige.

Den, man ser i Vestafrika, og som ser ud til at være årsagen til det øjeblikkelige udbrud, er mildest og kan have en dødelighed på en procent, mens den i Centralafrika kan komme op på 10 procent.

Hvem bliver typisk smittet?

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der opstiller kriterierne for, hvornår man er nær kontakt til en smittet. (Foto: (Grafik) Søren Winther Nørbæk © DR)

De nuværende smittetilfælde i Europa har primært ramt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse. Det skriver Sundhedsstyrelsen.

Samme melding kommer fra Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i Statens Serum Institut.

- Sygdommen har indtil nu spredt sig særligt blandt mænd, der har sex med mænd. Derfor er der grund til at have fokus på netop denne gruppe på nuværende tidspunkt.

Kan man forebygge smitte med abekopper?

Sundhedsstyrelsen anbefaler god håndhygiejne og håndsprit, selvom man ikke har særlige anbefalinger målrettet abekopper. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Ritzau Scanpix)

Sundhedsstyrelsen har ikke særlige anbefalinger til at forebygge smitte med abekopper, men anbefaler hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit.

Man opfordrer også til at bruge kondom ved seksuel kontakt, da abekopper smitter ved tæt kontakt, herunder seksuel kontakt.