Førtidspensionisten Anette fik afslag på almen bolig: Følte mig som andenrangsmenneske

Anette Byskou røg ned på ventelisten, fordi Ballerup Kommune foretrækker boligsøgende i job.

- Mine penge kan vel være lige så gode som alle andres, siger Anette Byskou.

For 16 år siden skrev Anette Byskou sig på ventelisten hos det almene boligselskab Baldersbo i Ballerup Kommune, bare for en sikkerheds skyld.

Da hun så for nyligt skulle bruge en bolig, var der et hul i sikkerhedsnettet.

Boligselskabet tilbød hende en treværelses lejlighed på Lindevænget i Ballerup, og hun blev samtidig bedt om at indsende lønsedler, for at dokumentere at hun var i fast arbejde.

Da Anette Byskou oplyste, at hun var på førtidspension, blev boligtilbuddet trukket tilbage.

- Først blev jeg meget skuffet, og så blev jeg gal, for det fik mig til at føle mig som et andenrangsmenneske, som ikke var værdig nok til at komme i betragtning, siger hun.

Det var her i Lindevænget, Anette Byskou blev tilbudt en lejlighed. (© DR Nyheder)

Højst 21 procent på overførselsindkomst

Ballerup har indgået en aftale med alle almene boligselskaber i kommunen, om at de skal anvende såkaldt fleksibel udlejning og give visse boligsøgende fortrinsret frem for andre.

I alle boligafdelinger er det primære kriterium, at personer med fast arbejde har fortrinsret til en bolig. Målet er, at højst 21 procent af beboerne i et alment boligområde må stå uden for arbejdsmarkedet.

Aftalen blev indgået, efter kommunen havde set "en stor nettotilflytning udefra af borgere på overførselsindkomst", fortæller Mette Vaaben Mortensen, der er direktør for beskæftigelses-, social- og sundhedsområdet i Ballerup.

- Vi vil gerne forebygge, at vi får ghettolignende forhold, siger hun.

Anette Byskou har ikke arbejdet de seneste 13 år på grund af sygdommen fibromyalgi, der kostede hende jobbet som rengøringsassistent og køkkenmedhjælper på et plejehjem i Ballerup.

For knap fem år siden flyttede hun til Næstved og lejede en lejlighed gennem en privat udlejer. Det var en grim oplevelse, som endte i huslejenævnet på grund af for høj husleje.

- Jeg tør ikke begive mig ud på det private lejemarked igen, for jeg vil ikke risikere igen at blive uvenner med folk, fordi jeg skal have en lejlighed at bo i, siger hun.

Anette Byskou flyttede fra lejligheden og ind i en ny lejebolig, men da reglerne på kontanthjælpsområdet blev strammet, havde hun ikke længere råd til at bo der.

Kommunen tilkendte 60-årige Anette Byskou førtidspension i marts, da hendes arbejdsevne er varigt og så væsentligt nedsat, at hun ikke kan arbejde. (© DR Nyheder)

Siden januar sidste år har Anette Byskou boet i en ombygget garage og udestue, der er slået sammen til to værelser i hendes yngste datters hus. Når hun skal bruge bad, toilet eller køkken, skal hun ind i huset, hvor datteren bor med sine seks børn.

I huset bor også Anette Byskous 18-årige søn. Han er autist og skal flytte med Anette Byskou, når hun får en lejlighed. Hun mener ikke, at de vil være en økonomisk byrde for Ballerup Kommune.

- Huslejen var rimelig lav, så den kunne vi sagtens betale, også uden boligsikring. Og vi er selv ved at spare op til indskuddet, så vi skulle ikke låne penge for at flytte ind, siger hun.

Baldersbo gjorde indsigelser mod aftale

Da Ballerup Kommune præsenterede aftalen om fleksibel udlejning for de almene boligselskaber, gjorde Baldersbo indsigelser.

Det var ikke en blomst, der var groet i Baldersbos have, lod boligselskabet forstå og påtalte, at det kunne opfattes som "usympatisk" at give sende ressourcesvage bagerst i køen.

Direktør i Baldersbo Søren Christiansen kan dog også godt se sagen fra kommunens synsvinkel.

- Ballerup kan ikke være nettoimportør af folk på overførselsindkomster, fordi der er andre kommuner, som ikke påtager sig forpligtelsen med at skaffe boliger til for eksempel førtidspensionister og skilsmisseramte, som står uden for arbejdsmarkedet, siger han.

Han påpeger samtidig, at det kun er hver fjerde bolig i Baldersbo, der ryger via fleksibel udlejning, og at man kunne have gjort andelen større.

- Men det gjorde vi ikke, for vi skal også passe på de svageste og tage vores del af samfundsansvaret, siger han.

Alle husets ni beboere har fået en plads på postkassen i Næstved. (© DR Nyheder)

- Det må være svært

Anette Byskou beder kommunen og boligselskabet huske på, at det handler om mennesker.

- Almene boliger er beregnet til mennesker med mindre indtægter, der ikke kan gå ud på det private marked og købe en bolig. Vi kan ikke gøre for, at vores indkomst hedder noget andet end løn, siger hun.

Direktør Mette Vaaben Mortensen understreger, at Ballerup Kommune har stort fokus på at skaffe billige boliger til dem, der har behov for det.

- 58 procent af vores boliger er almene, og alene det gør, at vi løfter en rigtig stor del af vores sociale ansvar, siger hun.

Alligevel kan hun godt forstå, at Anette Byskou er skuffet.

- Det må være svært først at få et håb, om at man kan få en bolig, og så viser det sig, at det kunne man ikke alligevel. Når det rammer den enkelte borger, så kan mange af de forskellige tiltag, vi gør i forsøget på at nå et højere og bedre mål, godt opleves sværere, siger Mette Vaaben Mortensen.

Efter DR Nyheder har interviewet Anette Byschou, har hun fået endnu et boligafslag, denne gang med begrundelsen, at andre stod før hende på ventelisten.

FacebookTwitter