Føtex i modvind: Over 800 kunder klager over dyre dyrekort

Lige under 1000 utilfredse kunder har skrevet under på en klage til Forbrugerombudsmanden om Føtex' dyrekort.

Supermarkedet Føtex' 'dyrekort-kampagne' har fået kunder landet over op i det røde felt, fordi de gratis kort er for svære at få fat på. (© Colourbox)

'Dyreste børnebog ever'.

Sådan lyder en af kommentarerne til den klage til Forbrugerombudsmanden, som knap 1000 mennesker har skrevet under på om Føtex' kampagne med såkaldte dyrekort.

I klagen står der blandt andet, at markedsføringen er for aggressivt møntet på de yngste, og at børnenes iver efter at få fat i kortene lægger et stort pres på forældrene.

Supermarkedet Føtex kører i øjeblikket en kampagne med 140 såkaldte dyrekort, som interesserede kunder - eller deres børn - kan samle i et hæfte. Kunderne får tilbudt fire dyrekort for hver 100 kroner, de køber for.

Ud af de 140 kort er 30 såkaldte 'specialkort', og de specialkort har givet forældre landet over hovedbrud. Dd er nemlig svære at få fat i, og derfor får børnene ikke færdiggjort deres samling.

Forsøget på at fange dem alle kan blive dyrt i længden. Klagens forfatter har angiveligt handlet for 14.000 kroner og dermed fået 540 kort - men samlehæftet er stadig ikke fyldt.

Lektor: Det er på grænsen af etik

Jan Møller Jensen har forsket i forbrugerloyalitet og medgiver, at kampagnen højst sandsynligt betyder, at flere indkøbskurve bliver fyldt end normalt, men han mener ikke, at man kan kalde kampagnen for en god ting.

- Jeg synes ikke, det er en god idé, men derimod ude i det etiske overdrev at gå efter børnene. Men man kan sige, at det er en strategi, der virker, siger han og tilføjer.

- Når der så er så stor konkurrence, så leder butikkerne efter noget at differentiere sig på - en slags 'delight'. Når børnene har fået et par kort og er meget glade for dem, så spørger lille Peter, om 'vi ikke skulle gå i Føtex for at få dyrekort'.

Gammelt trick overraskede butikker

Ifølge Jan Møller Jensen er det samme strategi, som i sin tid gjorde OTA Solgryn populært, da man blandt andet kunne samle kort, som man kunne sende ind til OTA og få en gevinst i form af et stykke legetøj.

Og købmandstrickets alder var da også noget, som Dansk Supermarked, som ejer Føtex, var skeptiske over for, da man indførte den første 'Guldmærke-kampagne' med potter, pander og gryder i 2012.

- Det var ikke prøvet i Danmark i rigtig mange år. Vi har 55 års erfaring med at købe varer hjem i de rigtige mængder, men populariteten kom bag på os og alle andre, fortæller Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked.

Da Føtex i sin tid kørte en kampagne med alt godt til kogeblusset, havde man regnet med at sælge omkring en halv million gryder, potter og pander.

Tallet endte med at blive tre gange højere, og i Føtex'er landet over måtte mange kunder gå forgæves efter den ønskede pande, indtil supermarkedet fik styr på leveringssituationen.

Lettere at holde på kunder end at få nye

Mads Hvitved Grand ærgrer sig over, at kampagner har voldt problemer for kunder, men medgiver på samme tid, at en væsentlig effekt af kampagnerne er at fremme salget og i højere grad få kunderne til at handle i netop købmandsgigantens butikker - igen og igen.

Og det har en stor værdi, fortæller Jan Møller Jensen. Uanset om det tager fem minutter eller længere, er det nemlig vigtigt at sørge for, at kunderne kommer igen, næste gang de skal handle.

- Det er lettere at holde på de kunder, man har, end at få nye. Der er medlemskort og loyalitetskampager en måde at gøre det på, siger han.

Ifølge COOP's informationsdirektør Jens Juul Nielsen skal man imidlertid ikke forvente at se dyrekort eller lignende tilbud i COOP's butikker. Her holder man fast på medlemssystemet, som netop har passeret 1,5 million medlemmer.