'Folk gør sig ingen forestilling om, hvor stor indflydelse han har haft på borgerlige regeringers økonomiske politik'

De ideologiske modstandere hos Arbejderbevægelses Erhvervsråd beskriver afdøde Mads Lundby Hansen som en stærk debattør.

Mads Lundby Hansen var med i Cepos siden tænketankens etablering i 2005. Før det var han cheføkonom hos Venstre på Christiansborg. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

En arbejdshest, der havde et fantastisk overblik over dansk økonomi. En idealist med en dyb interesse for og kærlighed til sit fag.

Sådan beskriver Jarl Cordua, der er politisk kommentator og radiovært, tænketanken Cepos' cheføkonom og vicedirektør, Mads Lundby Hansen, som natten til mandag afgik ved døden efter længere tids sygdom.

- Det er et tab for det borgerlige Danmark, at han ikke er der mere. Det er en meget vigtig stemme, som vi nu ikke kan høre mere, siger Jarl Cordua.

Han har kendt Mads Lundby siden barndommen på Bornholm, og i deres gymnasietid var de begge aktive i Venstres Ungdom på Bornholm.

Jarl Cordua (midten) har kendt Mads Lundby Hansen og tidligere Venstre-minister Søren pind, siden de alle tre var aktive i Venstre Ungdom på Bornholm i slutfirserne. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

Siden har Cordua har fulgt Mads Lundbys virke som en af de vigtigste borgerlige debattører siden 00'erne.

- Han ønskede et mere liberalt samfund. Han kæmpede for, at skatterne skulle ned, men gjorde det fra en position, hvor det altid var sagligheden og det, man kunne finde empiri for i data og i undersøgelser, som var fundamentet, han stod på.

Ansigtet på Cepos

Mads Lundby Hansens saglighed, overblik og skarpe argumenter gav ham en evne til at trænge igennem medierne med sine synspunkter.

- Han lod sig aldrig i kyse, selv når han stod i nogle hårde debatter, så smilede han og tog imod og gav igen uden at blive sur eller tabe fatningen. Han var altid på sagen, siger Jarl Cordua.

Cheføkonom i CEPOS Mads Lundby Hansen. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Han blev Cepos' ansigt udadtil sammen med direktør Martin Ågerup, og de to bidrog til, at Cepos op gennem 00'erne fik en naturlig plads i samfundsdebatten, som borgerligt-liberale ikke havde haft før, fortæller Jarl Cordua.

- Før Cepos stod Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lidt alene, og så var der nogle erhvervsorganisationer, fagforeninger og andre, der prægede samfundsdebatten.

- Men at der var en ren, ideologisk funderet borgerlig-liberal tænketank, det har i høj grad har været Mads' fortjeneste sammen med Martin Ågerup. Det kommer vi simpelthen ikke uden om. Hans betydning kan man ikke overvurdere.

Ideologisk modstander: 'Det er et virkelig stort tab'

En af dem, der ofte har stået overfor Mads Lundby Hansen i debatter, er Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Vi var stort set uenige om det meste, men personligt havde vi det rigtig godt med hinanden. Han var en rar person at være sammen med, og det er virkelig et stort tab, siger Lars Andersen.

Han kalder den tidligere Cepos-økonom for et gemytligt og dygtigt menneske, hvor man som modpart i en debat skulle forberede sig godt og have ordentligt styr på sine argumenter.

Den dygtighed har også betydet, at Mads Lundby Hansen var med til at trække Danmark i en mere borgerlig retning.

- Cepos opstod i 00’erne og var virkelig et talerør i det årti og i 10’erne, hvor vi også havde en borgerlig periode i dansk politik. Så han var en vigtig stemme, selvom han nok syntes, at de borgerlige var mere Socialdemokratiet 2.0, siger Lars Andersen.

Kæmpe indflydelse på Venstres skattepolitik

Ifølge Jarl Cordua er det en offentlig hemmelighed, at Mads Lundby Hansen havde meget stor indflyldelse på Venstres skattepolitik i især 00'erne.

- Når folk læser hans nekrolog, så gør de sig overhovedet ingen forestilling om, hvor stor en indflydelse han har haft på borgerlige regeringers økonomiske politik i 00’erne.

- Der er stort set ikke et forslag, som Venstre-regeringer har udtænkt omkring navnlig skattepolitik og skattelettelser, som han ikke på en eller anden led har haft en finger med i spillet på, siger han.

Men det betød ikke, at Mads Lundby Hansen var et halehæng til borgerlige regeringer. Tværtimod.

Mads Lyndby Hansen i samtale med daværende næstformand i Venstre, Kristian Jensen. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix Denmark)

- Mads Lundby kastede sig frådende ud i diskussioner med Venstres finansministre. Venstre og de blå partiers økonomiske planer fik fuldstændig samme kritik, som når det gik ud over socialdemokratiske regeringers, siger Jarl Cordua.

Senest var han meget kritisk overfor Venstres indtræden i SVM-regeringen.

Var der noget at rose hos de socialdemokratiske regeringer i forhold til skat og deregulering, så fik de også ros, hvilket kun var med til at give Mads Lundby endnu større troværdighed, fortæller Cordua.

- Han har haft enorm betydning for Cepos som organisation og tænketank og de får et stort problem med at finde en person, der kan fylde hans store sko ud.

Mads Lundby Hansen efterlader sig hustru og to børn.