Folk med dialekt anses som dumme

Danskere, der taler dialekt er uselskabelige, tilbagestående og på alle måder dummere, end dem, der taler rigsdansk.

Sønderjysk, fynsk, nordjysk, sydsjællandsk, bornholsk - you name it. Danskere mener, at alle, der taler med dialekt er dummere, end dem, der taler rigsdansk. (Foto: Nara Vieira da Silva Osga © Stock Xchng)

Danskere, der taler dialekt er uselskabelige, tilbagestående og på alle måder dummere, end dem, der taler rigsdansk.

Det mener store dele af befolkningen, også dem, der selv taler dialekt, viser flere forskningsprojekter. Det skriver MetroXpress.

Charme, dialekt og lidt dummere

Alligevel føler mange danskere, at det på samme tid er ganske hyggeligt med de forskellige dialekter.

QuickVote: Afstemning om dialekter og danskernes holdninger til dem

- Hvis man spørger folk direkte, siger de fleste, at de synes, dialekter er charmerende, men alle undersøgelser viser noget helt andet, siger Pia Quist, der er sprogforsker ved Købehavns Universitet.

Ved lyden af for eksempel et møjn eller en syngende fynsk talestrøm bliver underbevidstheden altså stadig påvirket negativt. Pia Quist understreger i øvrigt, at fordommene ikke kun gælder for ‘gammeldanskere' men også for indvandrere og andre, som taler lidt anderledes end flertallet.

En marginaliseret flok

Med sådan en holdning frygter sprogforskerne, at det med tiden vil få konsekvenser for dem, der holder fast i de gamle talemåder.

- Vi risikerer, at de bliver marginaliserede i forhold til resten af samfundet, for det er svært at komme frem i tilværelsen, hvis man grundlæggende bliver set ned på, siger Gitte Gravengaard, der er kommunikationsforsker ved Københavns Universitet.

Hun understreger, at fordommene også gælder for indvandrere og andre, der taler lidt anderledes end flertallet.

ExternalContent

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk