Folk råber og taler grimt til Janni på jobcenteret: 'Hvor lang tid kan jeg holde til det?'

På jobcenteret i Esbjerg har der sidste år været dobbelt så mange episoder med trusler og chikaner sammenlignet med året før.

Beskæftigelsesrådgiver på Esbjerg Jobcenter Janni Hygum har indberettet flere ubehagelige episoder med borgere. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Der har været begået hærværk, truet med ildspåsættelser og vold.

De ansatte på jobcenteret i Esbjerg Kommune bliver udsat for lidt af hvert. Og det sker mere og mere.

Sidste år var der 50 indberetninger fra ansatte om borgere, der havde chikaneret, intimideret, krænket eller truet medarbejderne. Det er dobbelt så mange som året forinden, hvor der var 22.

En af de ansatte bag indberetningerne er beskæftigelsesrådgiver Janni Hygum. Hun oplever jævnligt borgere, der bliver vrede på hende, taler grimt til hende, råber ad hende og tvivler på hende. Og det får hende til at frygte fremtiden, fortæller hun.

- Hvor lang tid kan jeg holde til at have det her arbejde? Jeg har set kolleger, der er stoppet i faget, fordi de ikke kunne holde til flere hændelser. Og jeg bliver bekymret for, om det er sådan, det skal være, siger Janni Hygum.

I år har der været 32 indberetninger

Janni Hygum er ikke alene.

Kommunalt ansatte oplever nemlig i stigende grad at få dødstrusler, blive hængt ud på sociale medier, overfuset, udsat for chikane, intimidering og andre trusler.

Det beretter flere fagforeninger og kommuner om – i en grad, der bekymrer dem mere end før. Og det bliver bakket op af en stigning i antallet af politianmeldelser for den type sager på landsplan.

Også i år fortsætter de ubehagelige episoder på jobcenteret i Esbjerg. Der har på årets første otte måneder været 32 indberetninger. Og det har konsekvenser for medarbejderne.

Det fortæller Søren Willadsen, der er arbejdsmiljørepræsentant for medarbejderne i ressourceforløb-teamet.

- Det påvirker de ansatte utrolig meget. Når man har været udsat for noget, kan det være svært at gå på arbjede. Folk kan have svært ved at sove og kan blive syge. I værste fald er psykologisk behandling nødvendigt, siger han.

Fra afgørelse til at blive hængt ud

Også på de andre jobcentre i det syd- og sønderjyske viser samme billede som i Esbjerg sig. Det var sidste år steget på fem ud af de syv jobcentre i landsdelen med det dobbelte sammenlignet med 2021. Og flere steder ser det ud til at gentage sig efter årets første otte måneder af 2023.

Hver eneste arbejdsdag var der mere end én indberetning fra de ansatte om trusler, krænkelse, chikane og intimidering.

Det er netop de ansatte, der har tæt kontakt med borgerne, og hvor der skal træffes afgørelser, der oplever det i stigende grad. Det er blandt andre sagsbehandlere og rådgivere på jobcentrene og borgerservicecentre ifølge fagforeninger og kommuner.

Og det er især taget til på sociale medier, lyder det fra Dansk Socialrådgiverforening.

Det har Karina Bertelsen oplevet. Hun er beskæftigelsesfaglig medarbejder på Viborg Jobcenter.

Efter hun havde besluttet, at en borger skulle fratages sin ydelse, blev en mailkorrespondance mellem hende, hendes leder og borgeren lagt op på en facebookside med fulde navne og e-mailadresse.

- Det gjorde mig vred, men vi ved også, at det er et vilkår med det job, vi har. Og det tager vi med. Men det skaber en frygt og en tankegang for "hvad nu hvis", siger hun.

Sagen endte hos Ankestyrelsen, der ingen bemærkninger havde. Alt var korrekt. Men sagen stoppede ikke der. For det fik borgerens mor til at skrive til Karina Bertelsen på hendes private facebook.

Ifølge Karina stod der noget i retning af "hvordan kan du leve med dig selv", og der var private oplysninger, hun ikke ved, hvordan personen havde fået fat i.

Og det er noget, der har sat sig i hende, fortæller hun.

- Jeg har min gang i byen. Og det gjorde da, at jeg holdt øje og så mig over skulderen. I dag kan jeg stadig godt få mine spekulationer, når jeg kører rundt, men tanken bliver hurtigt kastet væk, siger hun.

Kan føre til sygdom og opsigelser

Men det kan også have alvorligere konsekvenser, hvis de bliver udsat for det over længere tid. Det fortæller Sofie Østergaard Jaspers, der er forsker i psykisk arbejdsmiljø ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Fra vores egen forskning ved vi, at medarbejdere der bliver udsat for trusler og vold i arbejdet, er i øget risiko for at få stress, ptsd, depression, siger hun.

Det billede genkender Dansk Socialrådgiverforening. De oplever en stigning i antallet af medlemmer, der er blevet syge og har søgt væk fra faget på grund af oplevelserne.

- Vi ser mange flere, der oplever stress og ptsd og måske helt er nødt til at forlade arbejdsmarkedet, siger næstforkvinde Ditte Brøndum

Men de har ingen tal over det, for når man som dansker bliver syg, siger sit job op eller bliver opsagt af arbejdet, har man ikke pligt til at give en årsag.