Hvor meget strøm bruger kaffemaskinen egentlig? Og hvad koster det at have fladskærmen stående i standby-tilstand?
Det ønsker flere danskere at få afklaret i en tid med høje elpriser. Derfor står de nærmest i kø for at låne en gratis elmåler i flere kommuner.
I Vejle Kommune har Teknik og Miljøudvalget derfor besluttet at stille 15 ekstra elmålere til rådighed, fordi det lokale bibliotek ikke kunne følge med efterspørgslen.
- De (biblioteket, red.) havde ikke så mange, og de udlåner også en hel måned, ligesom når du låner bøger. Så derfor bliver ventelisten hurtigt lang, fortæller afdelingsleder i Teknik og Miljø i Vejle Kommune Louise Kolind-Sporring.
- Der tænkte vi, hvis vi nu også supplerer, og vi kun udlåner en uge, så kunne vi måske afhjælpe den venteliste, der er på bibliotekerne, siger hun.
Elmålerne fungerer på den måde, at man sætter dem i stikkontakten og derefter tilslutter det apparat, som man gerne vil måle.
Flere kommuner, der er med i ordningen, hvor man kan låne en elmåler på biblioteket, melder om stor interesse.
På Bornholm, hvor man i flere år har haft målere til udlån, oplever biblioteksleder Jon Madsen en "opblomstring i interessen".
- Lige i øjeblikket er efterspørgsel så stor, at de faktisk er reserveret hele tiden, fortæller han.
Også i Holbæk, Køge, Kalundborg og Roskilde melder bibliotekarer om kø til at låne en elmåler.
- Sidste år stod de bare på hylden og samlede støv, fortæller bibliotekar Karen-Margrethe Revsbæk fra Roskilde.
Fire højttalere koster 500 kroner om året
Kristian Spanggaard Christensen, byplanlægger - og ansat i Vejle Kommune, er en af dem, der har afprøvet el-sladrehanken i sit eget hjem.
Her opdagede han, at det kostede 120-150 kroner om året, at han havde en bluetooth-højttaler stående i standby. Med fire højttalere i hjemmet blev det således til omkring 500 kroner i året - og det var inden, der var tændt for musikken.
- Det var ikke lige det, jeg troede, fortæller han.
- Om jeg så er villig til at pille dem fra, ved jeg ikke, men det er i hvert fald en reflektion, jeg har nu, fortæller Kristian Spanggaard Christensen.
Ifølge Brian Vad Mathisen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er interessen udtryk for, at elpriser og strømforbrug optager danskerne.
- Det her er en lille håndsrækning, siger han.
- Vi skal have respekt for, at mange danskere allerede gør rigtigt meget. En kommune, der gerne vil låne en el-måler ud, gør også rigtigt mange andre ting, og det her er et tegn på, at kommunerne tager den her situation alvorligt, Brian Vad Mathisen.
Høje priser på grund af kulde i Europa
Ifølge Forsyningstilsynet er elprisen er steget 83 procent det seneste år.
Og der er ikke udsigt til, at prisen falder lige med det samme, siger Brian Vad Mathisen.
- I øjeblikket er elforbruget så højt i Europa, fordi der er rigtigt meget elvarme i gang. Så det er vanskeligt at forestille sig, at vi kan reducere prisen voldsomt, når det er så koldt, siger han.
Men når man sparer en kilowatttime, er det jo en kilowatttime, man ikke bruger, forklarer han.
Derfor har det betydning, når vi sparer på strømmen, hvad enten der er i private hjem eller på arbejdspladserne.
- Det betyder noget for vores forsyningssikkerhed og for vores elpriser. For jo mindre forbrug vi har, jo større er sandsynligheden, for at prisen kommer hurtigere ned, siger han.