Folk stod i kø til fadøl og croissanter: 'Det smager af genåbning'

I dag kan barer, restauranter, museer og storcentre byde gæster indenfor igen.

Personalet og gæster af huset nåede også at skåle på Åben Ølbar i Aarhus efter den første morgentravlhed var ovre. I midten er det ejer, Philip Hulgaard. (Foto: Martin Sorgenfrei)

Morgensolen var knap krøbet over hustagene i Aarhus midtby, før folk stod i kø foran ølbaren med det passende navn 'Åben'.

Stedet havde i anledning af dagens genåbning af indendørsservering på barer, cafeer og restauranter valgt at holde morgenåbent med tilbuddet om en friskbagt croissant og en kold fadøl.

Én af dem, der stod klar klokken 7, var studerende Kirstine Hanghøj, der samtidig kunne fejre sin fødselsdag.

- Det er den perfekte anledning sammen med genåbningdagen i dag at fejre det. Så der skal selvfølgelig en øl og en croissant til, inden jeg skal ind på kontoret og arbejde, siger hun.

En halv time efter genåbningen har bartender Simone Brinker sved på panden.

- Vi har simpelthen så travlt. Vi har allerede haft 45 gæster igennem, og vi er ved at løbe tør for croissanter, siger hun.

Før gæsterne kan tage plads, kræver det en forudgående bordbestilling og fremvisning af coronapas med dokumentation på enten vaccination, en negativ test, der er højst 72 timer gammel, eller bevis for, at man har haft corona inden for de seneste 14-180 dage.

Det er lovkrav, at gæsterne har foretaget bordreservationen mindst 30 minutter før.

Video: DR's reporter, Helena Melin, var til genåbning af ølbar i Arhus, fotograf: Martin Sorgenfrei.

Barejer: Det har holdt hårdt

Ølbarens ejer, Philip Hulgaard, ser det store fremmøde som et tegn på, at folk godt gider følge restriktionerne.

- Det er fantastisk, at folk har haft mod på at komme ud igen, selv om det er besværligt. Det er også besværligt for os at skulle håndtere alle de restriktioner. Men det er sådan, det er, siger han.

- Det er bare fantastisk, at folk gider bruge den tid. At de gider gå ned og blive testet i går, stå i kø, booke bord og blive siddende et par timer, siger Philip Hulgaard.

Han kalder det "en stor dag".

- Fire en halv måned uden gæster - det har holdt hårdt, siger han.

Morgenkø foran ølbaren Åben i Aarhus. (Foto: Martin Sorgenfrei)

Venindeparret Amalie Jacobsen og Anna Gertsen hørte til dem, der havde bestilt bord og var blevet testet for at kunne mødes til en øl.

- Det er så lækkert. Det smager af genåbning, siger Amalie Jacobsen.

Hvor meget har I glædet jer til i dag?

- Virkelig meget! Det er en god måde at fejre det på, siger Anne Gertsen.

- Det er godt at være tilbage, siger Amalie Jacobsen.

Håber på 'centervejr'

Ikke alene barer, men også storcentre, biblioteker og museer kan i dag åbne for gæster.

I shoppingcenteret Waves måtte butikschef i Jysk, Vivian Dinh, og kollegaerne lukke ned den 17. december. I dag er julepynt byttet ud med havemøbler, når butikken genåbner klokken 10.

- Vi står bare og venter på, at vi kan få lov til at sælge igen og vise en flot butik frem, siger hun.

- Vi håber jo på at blive væltet, men det er svært at sige. Nu er vejret ikke så godt, så vi håber på, at det er 'centervejr' i dag, siger Vivian Dinh.

Vivian Dinh, butikschef i JYSK, her hjulpet i andre butikker, mens hendes butik i Waves Shoppingcenter i Hundige har været lukket. (Foto: Dr)

Museumsdirektør: Håber, danske turister vender tilbage

På Glyptoteket i København får man endda besøg af dronningen, der åbner en udstilling med billedhuggeren Auguste Rodin, der skulle være åbnet i marts.

Derudover håber museumsdirektør Gertrud Hvidberg-Hansen på, at turisterne vender tilbage.

- Vi er noget nervøse. Turisternes fravær var et kæmpe problem sidste år. Vi manglede 300.000 gæster sidste år, siger hun.

- Men vi er også bekymrede for de danske turister. Bliver det for besværligt at skulle have en test og vise coronapas? Vi håber selvfølgelig, at museer er så vigtige, at man gerne stiller sig i kø for at få en test, siger hun til DR Nyheder.

For gæsterne på Glyptoteket gælder også reglen om coronapas. Desuden har man indført tidsbestilling.

- Det nye er, at vi har indført billetbestilling i timeslots, så man kan få et tidspunkt inden for to timer, hvor man kan komme, og så kan man blive resten af dagen. Men man skal lige melde sin ankomst, så vi har nogenlunde styr på, hvor mange der er i huset, siger direktør Gertrud Hvidberg-Hansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk