Folk trodser forbud og går på isen: Det er jo direkte tåbeligt

En regelændring skaber forvirring om, hvornår man må gå på isen.

På Søerne i København er lørdagen for mange gået med at skøjte, gå eller cykle på isen, men selvom isen ser tyk og sikker ud, så er det en rigtig dårlig idé.

- Det kan se fristende ud og ligne, at det er sikkert, men det er det ikke. Vi henstiller derfor til, at man tager ansvar for sig selv og for andre, og at man ikke går ud på isen. Den er altså stadigvæk for tynd, siger Riad Tolba, vicepolitiinspektør i Københavns Politi.

Efter flere dage med sibirisk kulde har der ellers lagt sig et pænt lag is på Søerne, og flere har altså trodset forbuddet eller slet ikke været opmærksom på det.

En af dem er Asger Schultz, der er garder i Den Kongelige Livgarde.

- Det er jeg ikke bekendt med, må jeg være ærlig og sige. Jeg var ikke engang forberedt på, at søerne var frosset til. Men nu så jeg, at alle andre var ude på dem, og jeg skulle alligevel over, så jeg kunne jeg lige så godt prøve det på cykel, siger han.

Asger Schultz, garder i Den Kongelige Livgarde. (© dr)

"Det er jo direkte tåbeligt"

Midt- og Vestjyllands Politi har også oplevet, at både børn og voksne har taget chancer på isen. De sidste par dage og igen i dag er der kommet flere henvendelser om, at der er set mennesker ude på søer og fjorde, selv om isen ikke er sikker.

- Nogen er oven i købet set gå på Limfjorden ved Vilsundbroen flere hundrede meter fra land. Det er jo direkte tåbeligt, når der er forholdsvis stor gennemstrømning af vand og man ikke kan se, hvor isen er tyk nok til at bære, siger vagtchef Jens Claumarch.

Han understreger, at folk virkelig skal tænke sig godt om og hverken sætte eget eller andres helbred på spil ved at gå ud, hvor man ikke er sikker på, at isen kan bære.

- Man spiller simpelthen med sit helbred, hvis man går ud der, hvor der ikke er sat skilte op af kommunen med at isen kan bære, advarer vagtchefen.

(© (c) DR)

Isen er fascinerende

En anden, der var nede og mærke isen på Søerne i København, er arkitekten Christian Brøgger.

- Jeg har boet mange år her ved Søerne, og når der er is, kan folk ikke lade være med at styrte ud på den, og det er da også mega fascinerende, og jeg har også selv lyst til at gå en tur over, siger han.

Han holder sig dog til at kanten, da hans datter Kille på 9 år, har givet ham gode råd om at færdes på isen.

Christian Brøgger med datteren Kille. (© (c) DR)

- Jeg så sidste år i et tv-program på DR Ultra, hvor de undersøger, hvor tyk isen skulle være, og hvornår man måtte gå ud på isen, så det er sådan, jeg ved det. Jeg tror, det var 13 centimeter, men jeg er ikke helt sikker, fortæller hun.

Der er generelt flere, der ikke er helt sikre på, hvornår man må bevæge sig ud på isen.

- Jeg har ingen idé om, hvad reglerne er. Jeg bor normalt ikke i København, så jeg er ikke bekendt med alle reglerne herinde, siger Asger Schultz.

Der skal være sat skilt op

Hos Københavns Politi har man dog helt styr på reglerne, og vicepolitiinspektør Riad Tolba fortæller, at flere er forvirrede over, at reglerne ændrede sig for nogle år tilbage.

- Før i tiden var der et skilt, hvor der stod færden på isen forbudt, i dag er det omvendt. Der skal faktisk skiltes med, at man må færdes på isen, siger han.

Isen skal være 16-18 centimeter tyk, før Københavns Kommune giver grønt lys til færden på isen, og der skal altså være sat et skilt op.

Går man alligevel ud på isen, kan det straffes med en bøde på 1.000 kroner for ikke at snakke om risikoen for at ryge igennem isen.

- Det kan være forbundet med livsfare at gøre det. Man bliver lynhurtigt nedkølet, og kroppen kan risikere at gå i hypotermi (tilstand med lav kropstemperatur, red.), og hvis man ikke kan få hjælp eller selv komme op, så kan man altså dø, siger Riad Tolba.

Facebook
Twitter