Folk truer og råber ad sagsbehandlere: Minister vil gøre krav til borgerne mere simple

Sagsbehandlere og rådgivere bliver i stigende grad truet og chikaneret, lyder det fra kommuner og fagforeninger.

- Vi skal have lavet de regler, jeg har ansvar for, mere simple og lettere at gennemskue og forvalte. Men det skal ikke være sådan, at vi ikke stiller krav til borgerne. Vi skal eksempelvis holde fast i, at det skal kunne betale sig at arbejde, siger beskæftigelsesministeren. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Det skal være lettere at navigere i de regler og krav, som bliver stillet til udsatte borgere, der ønsker hjælp fra det offentlige.

I hvert fald hvis man vil nedbringe det stigende antal episoder, hvor kommunalt ansatte bliver chikaneret, truet eller hængt ud på de sociale medier.

Det mener fagforeninger, kommunalt ansatte og en forsker ved Aalborg Universitets Institut for Sociologi og Socialt Arbejde.

- Der er brug for, at vi kigger på vores velfærdsstat. Det kræver alt for meget af nogle mennesker i udsatte positioner og midt i en livskrise at kunne navigere i for at få den hjælp, de har brug for, siger Merete Monrad fra Aalborg Universitet.

Ifølge forskeren har borgerne svært ved at finde rundt i og leve op til de regler og krav, der er, når man har brug for hjælp fra det offentlige. De føler ikke, de får en håndsrækning. Og deres frustrationer går i nogle tilfælde ud over de kommunalt ansatte, forklarer hun.

Der er ved at blive set på regler og krav

Trods skærpede straffe og politisk fokus af flere omgange oplever kommunalt ansatte i stigende grad at blive krænket, chikaneret, intimideret og truet.

Det viser tal fra Rigspolitet og flere kommuner.

Og det tager de alvorligt i Beskæftigelsesministeriet, lyder meldingen fra den socialdemokratiske minister, Ane Halsboe-Jørgensen.

Ifølge ministeren er man i gang med at se på, hvordan det kan gøres lettere for borgerne at finde rundt i krav, love og regler.

- Vi skal have lavet de regler, jeg har ansvar for, mere simple og lettere at gennemskue og forvalte. Men det skal ikke være sådan, at vi ikke stiller krav til borgerne. Vi skal eksempelvis holde fast i, at det skal kunne betale sig at arbejde, siger beskæftigelsesministeren.

Men selvom det har ministerens fokus, er der ingen undskyldning for at overfuse kommunalt ansatte, hænge dem ud, chikanere, intimidere og true dem, lyder det.

- Uanset om reglerne er på den ene eller anden måde, kan det aldrig forsvares, at man er grov og voldsom. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Politikerne skal "skrue" ned for tonen

Hos blandt andre HK Kommunals næstformand, Pia Lund Jeppesen, bliver der også peget på politikernes måde at tale om de opgaver, der varetages af kommuner, som et problem.

Det er hendes oplevelse, at politikere taler negativt om de opgaver, kommunerne varetager. Det kan få borgerne til at føle, at politikerne deler deres vrede, og at den er berettiget, mener Pia Lund Jeppesen.

- De skulle starte med at tale pænt. Nogle politikeres nedladende tale af administrative opgaver og visse grupper af offentligt ansatte kan brede sig til en legitimering af ”hvis de kan, så kan jeg også”, siger hun.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen mener, at der generelt i samfundet er kommet en hårdere tone. Men hun erkender, at politikernes tone også har en betydning.

- Jeg kunne aldrig drømme om at pege fingre ad den enkelte medarbejder. Men vi har da et politisk ansvar. Også i det hele taget for, hvordan vi bidrager til tonen. Og jeg kunne godt tænke mig, at vi skruer en tand ned, siger hun.