Folkekirken går til kamp mod faldende dåbstal

Kirkeminister Marianne Jelved og folkekirkens ti biskopper har i dag besluttet at forsøge at standse faldet i antallet af døbte.

Tallene for, hvor mange børn der døbes i Danmark er faldende. Nu vil Kirkeministeriet sætte en stopper for de faldende tal. (© COLOURBOX)

Færre forældre vælger at få døbt deres børn, og det har nu fået Kirkeministeriet til at skride til handling.

Kirkeminister Marianne Jelved (R) og folkekirkens ti biskopper har besluttet at gå sammen om at forsøge at hæve dåbsprocenten.

Det sker på baggrund af et samråd, hvor kirkeministeren har opfordret biskopperne til at indsamle viden om, hvordan man arbejder lokalt med at få dåbsprocenten i vejret i stifterne.

- Det er bekymrende, og jeg mener, at folkekirken har al mulig grund til at forstærke indsatsen for at vende tendensen. Det er helt afgørende, at folkekirken også fremover har solid opbakning i befolkningen, udtaler kirkeminister Marianne Jelved i en pressemeddelelse fra Kirkeministeriet.

Børn skal selv vælge

P1-programmet Religionsrapport kunne allerede i marts måned fortælle om de faldende dåbstal. Hør programmet her.

Kirkeministeriet oplyser, at mens 75,5 procent blev døbt i 2003, faldt tallet i de følgende ti år og landede i 2013 helt nede på 63,9 procent.

I programmet sagde Karen Marie Sø Leth-Nissen, der er ph.d.-studerende ved Afdeling for systematisk teologi på Københavns Universitet:

- Den overordnede grund til, at børn ikke bliver døbt, er, at forældre mener, at børn skal vælge selv. Det er et udtryk for den individualisering, som er en mega-trend i samfundet.

Konfirmationer er ikke nok

Også når børn kommer i konfirmationsalderen, bliver de stillet over for et valg, de selv skal træffe. Mange vælger at blive konfirmeret og i den forbindelse også døbt, hvis de ikke er det i forvejen. Men det er ifølge Marianne Jelved ikke nok til at holde medlemstallet i kirkerne oppe.

- Det er ofte blevet nævnt, at den faldende dåbsprocent ikke gør så meget, for konfirmationsprocenten ligger jo anderledes stabilt omkring de 70 procent.

- Og en betingelse for konfirmation er jo, at man er døbt. Men sandheden er desværre, at selv om konfirmationsprocenten er nogenlunde stabil, så er den ikke stor nok til at holde folkekirkens medlemsprocent oppe, siger hun i pressemeddelelsen fra Kirkeministeriet.

Facebook
Twitter