Folkekirkens Nødhjælp samler færre penge ind: Liberty-serien får ikke skylden

15.000 danskere samlede i dag 11 millioner kroner ind til nødhjælp - tre millioner færre end i 2017.

Danskere landet over har i dag samlet 11 millioner kroner ind for Folkekirkens Nødhjælp. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Indsamlere fra Folkekirkens Nødhjælp har i dag stemt dørklokker for at samle penge ind til verdens fattigste.

I år kom der omkring 11 millioner kroner ned i raslebøsserne landet over. Det er tre millioner kroner mindre end sidste år, hvor der blev samlet 14 millioner kroner ind.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, gætter på, at det kolde marts-vejr kan have spillet ind på dagens resultat. Der har i år været 15.000 indsamlere på gaden, og det er 5.000 færre end sidste år.

- Det var pivkoldt med islag flere steder, og blandt andet i Nordjylland, hvor jeg samlede ind, var der slud og frost, siger Birgitte Qvist-Sørensen, der understreger, at hun er glad for det beløb, der er blevet samlet ind i dag.

Generalsekretæren har før indsamlingen udtrykt bekymring for, om den negative skildring af udviklingsarbejdet i DR’s tv-drama Liberty ville betyde, at organisationen ville samle færre penge ind. Da første afsnit blev sendt i slutningen af februar, så 860.000 danskere med.

Den forklaring tror hun dog ikke længere selv på.

- Jeg har aldrig fået lov til at udtale mig så meget om udviklingsbistand i danske medier, som efter Liberty er blevet sendt. Så jeg tror, at det vil være forkert at sige, at den har så stor indflydelse, at det gør, at vi indsamler mindre i år.

Liberty ikke et skønmaleri

Det er ikke ligefrem et skønmaleri, der tegnes af 1980’ernes udviklingsarbejde i Liberty, der bygger på Jakob Ejersbos roman af samme navn.

Her møder vi den korrupte svenske forretningsmand, der fifler med regnskaber og har sex med landets prostituerede, og den idealistiske dansker, der vil overføre andelstanken til lokale bønder – indtil videre uden held.

Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen er det langt fra sådan udviklingsarbejdet foregår i dag. Hun fremhæver blandt andet, at Folkekirkens Nødhjælp gør mere ud af at samarbejde med de lokale om at udvikle projekter. Og så er de blevet strengere, i forhold til hvordan deres ansatte må opføre sig. De må for eksempel ikke være sammen med prostituerede.

- Vi har fået meget interesse fra folk og medier, efter Liberty er blevet sendt. Folk har blandt andet spurgt på Facebook, om vi vil konkretisere, hvad vi laver. Så vi har haft god mulighed for at forklare, hvordan vi gør det anderledes i dag.

Et af de projekter, som mange danskere har støttet med indsamlingen, er arbejdet med insekthold i en flygtningelejr i Kenya. Målet er, at flygtningene kan dyrke de proteinrige insekter, som de enten kan sælge på markedet eller bruge i deres egen kost.