Folkeskoler tyvstarter med nyt forældreintra: 'Det er ikke længere en rodebutik'

Selvom det officielle startskud for det nye intranet er udskudt ti uger, så har flere skoler besluttet at tage hul på systemet allerede mandag morgen.

Over to millioner brugere vil formentlig stifte bekendtskab med Skoleintras erstatning, Aula, i løbet af 2019 og 2020, når forældre, lærere og elever skal følge med i skoleskemaer og beskeder. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix) (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Leverpostejmadder, idrætstasker og matematiklektier. Mange ting er, præcis som de plejer, når landets folkeskoleelever begynder i skole i morgen.

Men for forældre, elever og lærere på Gladsaxe Skole er én ting anderledes. Skolen har nemlig valgt at gå i luften med det nye intranet Aula allerede fra skolestart.

2. årgang på Gladsaxe Skole har siden marts fået lov at lære det nye it-system godt at kende, men nu skal Aula altså bredes ud til alle skolens klasser. Det til trods for, at det nye system ikke er helt klar til brug endnu.

'Ikke så meget hurlumhej'

For Camilla Hoffmann, der er skoleleder på Gladsaxe Skole, er der ingen tvivl om, at den nye kommunikationsplatform er en opgradering fra den gamle. Modsat Skoleintra er der færre forskellige indgange, og det gør det ifølge skolelederen meget mere overskueligt:

- Der er ikke så meget hurlumhej eller mulighed for at fare vild, siger Camilla Hoffmann.

Her ses forskellen mellem Skoleintra og Aula, som det ser ud, hvis man er ansat på en skole. (Foto: Camilla Hoffmann © Camilla Hoffmann / Foto: Camilla Hoffmann © Camilla Hoffmann)

Anledning til at ændre kommunikationen

Aula har været med til at begynde en selvransagelsesproces i Gladsaxe Skoles kommunikation.

Og folkeskolen nordvest for København har allerede ændret praksis i deres digitale kontakt til forældrene, så der er mindre stress forbundet med at følge med i sine børns skolegang.

- Vi har prøvet at gøre det muligt kun at gå på Aula én gang om ugen ved ikke at lave løbende opdateringer, men derimod samle beskeder om fredagen, så man som forældre er godt med, hvis man kun ser på Aula i weekenden, siger Camilla Hoffmann.

Hun mener, at en af fordelene er, at al relevant information er samlet i Aula, så forældrene ikke skal bruge tid på at gætte sig til, hvor et dokument er henne.

Camilla Hoffmanns opfattelse er, at forældrene, der har været en del af pilotordningen, synes, Aula er mere enkelt at bruge.

- Det er nemlig ikke længere en rodebutik, siger hun.

Ikke kun positive takter

Selvom Camilla Hoffman synes, at overgangen fra Skoleintra til Aula er gået rigtig godt, er der også forhindringer ved et helt nyt arbejdsredskab. Specielt for lærere og ledelse.

- Aula er først og fremmest tænkt som kommunikationsform til forældrene, mere end som arbejdsredskab for lærere, pædagoger og skolens ledelse og administration, siger Camilla Hoffmann.

Og det er noget, formand for Undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening, Jeanette Sjøberg, kan genkende. For lærerne skal platformen kunne mere end blot at være en god kommunikationskanal mellem lærere og forældre. Lærerene skal også kunne arbejde i det.

Men det er ikke lige til.

- Hele den del, der handler om at være et godt arbejdsredskab for lærerne, er sværere at få til at fungere optimalt, siger Jeanette Sjøberg.

Ifølge udvalgsformanden bliver det springende punkt for Aula, om det kan fungere med de andre systemer, lærerne bruger:

- Hvis de ikke kan det, så bliver det en belastning i stedet for en lettelse for lærerne i hverdagen. Så det er meget vigtigt, at det kommer til at fungere, understreger hun.

Aula, der afløser Skoleintra, var planlagt til at gå i luften i morgen på alle landets folkeskoler. På grund af tekniske problemer er lanceringsdagen udskudt til efterårsferien.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter