Fond på syv milliarder skal hjælpe Ukraine: Det skal pengene bruges til

Ammunition og klargøring af gamle kampvogne er på listen over nye danske militære bidrag til Ukraine.

Ammunition er på listen over nye militære bidrag, som Danmark donerer til Ukraine. (Foto: © SERGEY SHESTAK, Ritzau Scanpix)

De varslede den i regeringsgrundlaget, og nu er rammerne på plads for den Ukraine-fond, som skal sikre fortsat støtte til Ukraine.

Fonden får tilført syv milliarder kroner. Det skal sørge for, at Danmark har penge til at finansiere sin støtte til Ukraine af både militær og civil karakter.

Sådan lyder det fra regeringen og alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet, som står bag aftalen.

Fonden bliver sat i værk i løbet af i år, men allerede nu ved vi, at der er nye konkrete våbendonationer på vej.

Fonden skal finansiere, at der afsættes 1 milliard kroner til en donationspakke, der skal støtte Ukraine med ammunition og missiler til luftforsvar.

Ny donationspakke er klar

Forsvaret er begyndt at klargøre og forberede donationerne, så materiellet hurtigst muligt kan blive overdraget til Ukraine, lyder det fra Forsvarsministeriet.

Donationspakken rummer foruden ammunition også bomberydningsrobotter, tunge maskingeværer og panserminer.

- Vi har sat midler af til at donere ammunition, og der er brug for en lang række yderligere bidrag, siger vikarierende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) om aftalen.

Han henviser også til den aftale, Danmark har indgået med Tyskland og Holland om at donere Leopard 1 kampvogne til Ukraine. De skal dog først sættes i stand, og det koster penge.

- Donation af Leopard 1-kampvogne og den finansiering, det kaster af sig, skal vi være i stand til at betale for, og det er det, Ukraine-fonden giver mulighed for, siger Troels Lund Poulsen.

Størstedelen af midlerne i fonden skal gå til militære bidrag. Helt konkret er der afsat 5,4 milliarder kroner.

Derudover skal 1,2 milliarder gå til humanitær hjælp i Ukraine og i landene omkring, mens der afsættes 400 millioner til erhverv.

Danmark har det seneste år brugt knap 5 milliarder kroner til at støtte Ukraine med militær hjælp.

Det er store summer, som Danmark og Vesten har sendt til Ukraine i form af militær, humanitær og finansiel støtte.

Faktisk lød tallet på svimlende 138 milliarder euro det seneste år. Det svarer til lidt over tusind milliarder danske kroner. Det viste en opgørelse, som Kiel Institute of the World Economy udgav i februar.