Fond vil pumpe penge i sociale virksomheder

En ny social kapitalfond vil give en økonomisk håndsrækning til virksomheder, der gennem deres forretning hjælper udsatte grupper som autister i arbejde.

En ny social kapitalfond vil give en økonomisk håndsrækning til virksomheder, der gennem deres forretning hjælper udsatte grupper som autister i arbejde. (© stock.xchng)

Der er godt nyt for sociale iværksættere, der gennem deres virksomhed får udsatte grupper som autister i arbejde.

Danmark har fået sin første sociale kapitalfond, og fondens formål er at give de sociale virksomheder en økonomisk håndsrækning, som de nemmere kan komme på fode eller udvide forretningen.

Administrerende direktør for Den Sociale Fond, Lars Johansen, mener, at fonden er nødvendig, fordi de sociale virksomheder i dag falder mellem to stole, når de skal have hjælp og penge til at opstarte eller udvide deres forretning.

Udfylder hul

Går virksomhederne til kommercielle investorer som banker, får de typisk at vide, at banken ikke støtter sociale projekter. Og går de i stedet til sociale puljer fra det offentlige eller private, får de at vide, at de ikke støtter virksomheder.

- De er for sociale til den ene gruppe og for kommercielle til den anden, og det er det hul, vi i sat i verden til at hjælpe dem til at overkomme, så de kan vokse og hjælpe flere mennesker, siger Lars Johansen.

Favorable lån

Den Sociale Kapitalfond har fået 25 millioner kroner i startkapital fra TrygFonden, og tanken er, at de sociale virksomheder kan låne penge på lempelige vilkår i forhold til, hvad man ellers kan opleve på markedet. Det ligger dog ikke fast, hvad virksomhederne skal give igen for fondens hjælp.

- Det kommer an på, hvordan den enkelte investering laves, og hvad der er bedst for den sociale virksomhed. Men vores mål er ikke, at der er en investor, der skal tjene kassen på det her. Vores mål er, at vi kan hjælpe så mange mennesker som muligt via den kapital, vi har til rådighed, siger Lars Johansen.

Han understreger, at alle de penge, fonden får ind, bliver investeret i nye projekter.

Pengepose til autister

Den første sociale virksomhed, der får del i penge fra den nye fond, er it-virksomheden Specialisterne.

Virksomhedens ansatte er mennesker med forskellige former for autisme, der arbejder med at teste software. Specialisterne vil i perioden 2012-2013 modtage op mod tre millioner kroner fra Den Sociale Kapitalfond.

- Vi har manglet vækstkapital til for alvor at udnytte vores potentiale på markedet og udvide vores stab af konsulenter med autismespektrumforstyrrelser, siger Henrik Thomsen, direktør hos Specialisterne.

Den Sociale Kapitalfond forventer at investere i fem-seks sociale virksomheder i Danmark i 2012 og 2013.