Forældre dropper cykelhjelmen og giver børnene dårlige vaner

Meget få forældre bruger cykelhjelm, og det lærer de videre til deres børn, viser ny undersøgelse.

Ny undersøgelse viser, at kun 27 procent af voksne i alderen 16 til 60 år bruger cykelhjelm. (Foto: Janni Brixen © DR København)

Kun en ud af fire i alderen 26-60 år husker at spænde hjelmen, inden de sætter sig på cyklen.Det er ikke bare et problem for dem selv, men en dårlig vane, der bliver givet videre til den næste generation, advarer Rådet For Sikker Trafik, der sammen med TrygFonden har lavet en undersøgelse af cykelhjelmsbrug.- Der er en tydelig sammenhæng mellem, at børn smider hjelmen, og at forældrene ikke bruger den, siger rådets underdirektør Karina Petersen.

Børn kommer ud for ulykkerUndersøgelsen er lavet blandt knap 14.000 cyklister i 29 kommuner i landet.Den viser, at forældre er gode til at passe på de mindste børn. Næsten 9 ud af 10 i alderen 6-9 år bruger cykelhjelm, men allerede i 10-12-års alderen falder tallet.- Når børnene bliver større, accepterer mange forældre, at børn smider hjelmen, og på det tidspunkt begynder de at optræde i ulykkesstatistikken, siger Karina Petersen.Skal være et forbilledeIfølge Rådet For Sikker Trafik er det enormt vigtigt, at forældre fører an med et godt eksempel, når det gælder at bruge cykelhjelm.- Man er et forbillede. Børn gør ikke som man siger, men som man gør. Bruger man ikke selv hjelm, sender man et signal om, at det ikke er særligt vigtigt, siger Karina Petersen.Rådet For Sikker Trafik anslår, at risikoen for skader på kranie, hoved og hjerne reduceres med 50 procent, hvis man bruger cykelhjelm i et styrt.

Facebook
Twitter