Forældre efterlyser børn med mæslinger og skoldkopper på Facebook

På det sociale medie søger forældre børn, som kan smitte deres, så de undgår MFR-vaccine.

Mæslinger smitter gennem luft. Symptomerne er høj feber, overfølsomhed over for lys, kraftige forkølelsessymptomer, udslæt, der starter i ansigtet og bevæger sig nedefter og stigende feber. Normalt gives MFR-vaccinen til børn, når de er 15 måneder - og igen når de er fire år. (Foto: modelfoto © Scanpix)

Debatten om, hvorvidt børn skal have MFR-vaccinen eller ej, når nu nye højder med en Facebook-gruppe, hvor forældre efterlyser smittede børn.

De skriver i en lukket gruppe på Facebook, at de gerne vil i kontakt med børn, som for eksempel har skoldkopper og mæslinger.

Det skriver magasinet Vores Børn.

De syge børn skal naturligt smitte andre børn, så de pågældende forældre derved undgår at give deres afkom vaccinen.

- Hej. Børnesygdomme søges til 2 drenge. Feks.: skoldkopper, fåresyge, mæslinger, røde hunde.

- Jeg har en søn på 18 mdr., som jeg søger mæslinger og skoldkopper til,

og:

- Også interesseret i mæslinger, lyder det ifølge magasinet i gruppen.

Professor: Naturlig smitte er farligere

Vores Børn har fulgt den lukkede gruppe i et år og har talt med et medlem, der forklarer, at hun gerne vil have, at datteren 'kommer gennem børnesygdommene, mens hun er lille, så det bliver så ukompliceret som muligt'.

Ifølge professor Allan Randrup Thomsen, der forsker i virusinfektioner ved Københavns Universitet, er det helt forkert at lade sine børn frivilligt smitte med børnesygdommene.

En naturlig smitte er nemlig meget farligere end MFR-vaccinen. For vaccinen er lavet på en sådan måde, at den i virkeligheden er sygdommen i en mild form.

- Det er en rigtig dårlig idé, fordi den nuværende MFR-vaccine er lavet, så den giver så lidt sygdom som muligt, og ellers giver den samme immunitet over for eksempelvis mæslinger, siger han til DR Nyheder.

- Man har dyrket virussen i mange måneder, så man har fået svækket den naturlige sygdom. Hele konceptet med vaccinen er, at sygdommen bliver mindre farlig, siger Allan Randrup Thomsen.

Naturlig smitte giver slemme bivirkninger

Der er bivirkninger ved MFR-vaccinen, men disse er slet ikke i samme kaliber som ved andre vacciner, fordi den ikke indeholder andet end sygdommen i en mild form.

De midler, som ellers gælder for mange vacciner, er ikke i MFR-vaccinen. Der er for eksempel hverken tilsat konserveringsmiddel, aluminiumhydroxid eller kviksølv, forklarer professoren.

- I allerværste fald er mæslinger jo en dødelig sygdom, og man kan faktisk risikere at påføre sit barn en dødelig sygdom. Så man løber altså en forøget risiko ved at lade sit barn inficere med det naturlige virus frem for den svækkede, siger Allan Randrup Thomsen.

Værre at få som voksen

Forældre, som slet ikke udsætter deres børn for smittefare, kan i princippet undlade at vaccinere dem med MFR-vaccinen. Men de løber en meget stor risiko, fordi barnet på et senere tidspunkt i livet kan blive udsat for mæslingesmitte.

Og sygdommen er langt værre at få som voksen end som barn.

Det anslås, at omkring 87 procent af alle børn i dag har fået både MFR-vaccine 1 og 2.

Hvis Danmark skal eliminere risikoen for en stor mæslingeepidemi, så kræver det ifølge Statens Serum Institut, at mindst 95 procent af børnene er vaccineret mod sygdommen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk