Forældre flygter til udlandet

Et stigende antal forældre flygter fra Danmark for at undgå at udlevere børnene til samvær. Eksperter peger på, den tre år gamle Forældreansvarslov er en del af problemet.

Et stigende antal forældre flygter, fordi de ikke vil have at barnet skal have samvær med den anden forælder. (© Stock.xchng)

De pakker børn, tøj og de vigtigste værdier, og flygter til udlandet.

Et stigende antal forældre forlader Danmark som den sidste og eneste mulighed for at beskytte deres børn mod det, de opfatter som et skadeligt samvær med for eksempel en voldsdømt far, skriver P1 Dokumentar, som på få måneder har fundet frem til ti danske forældre, der lige nu opholder sig i udlandet med deres børn.

Hyppigere end for ti år siden

Hvor stort det samlede omfang er, aner myndighederne ikke.

- Der er ikke tvivl om, at det forekommer. Og jeg er heller ikke i tvivl om, at det forekommer hyppigere i dag end det gjorde for 10 år siden, siger chefkonsulent ved Statsforvaltningen Nordjylland, Ole Kirkegaard.

Forældreansvarsloven

Familieretsadvokat Anne Land får ofte henvendelser fra forældre, der spøger om det er en god ide at flytte ud af landet.

Anne Land skønner, at hun har modtaget 5-6 forespørgsler alene i år og også Foreningen FAR bekræfter den stigende tendens. Foreningen skønner at have modtaget omkring 20 henvendelser.

Eksperter peger på, den nye Forældreansvarslov fra 2007 og dens fokus på barnets ret til at have to forældre som årsag til, at forældrene ikke længere føler sig trygge i Danmark.

Den nye lov lægger vægt på, at forældrene har pligt til at samarbejde - også i sager, hvor der for eksempel er anklager om vold, og det indskærpes blandt andet, at forældre, der udfører såkaldt 'samværschikane' ved ikke at udlevere børnene, kan miste forældremyndigheden.

Prioriterer to forældre

Men den nye lov glemmer at tage højde for de sjældne tilfælde, hvor et barn faktisk ikke har godt af at se den ene forældre.

Sådan lyder kritikken fra flere familieretsadvokater, børneorganisationer og forældre.

- Det handler i høj grad om, at myndighederne i højere grad prioriterer at et barn har to forældre, end at barnet bliver beskyttet. Det ser vi ofte i de her sager, siger rådgivningschef hos Børns Vilkår, Bente Boserup.

Ikke for at være på tværs

P1 Dokumentaren har interviewet en af de forældre, der sammen er sine to børn på ubestemt tid rejst om på den anden side af jorden.

En domstol har idømt børnenes far en fængselsstraf for grov vold mod moderen, mens børnene så på. Men det er ikke grund nok til at standse et samvær, vurderer statsforvaltningen.

Hvis kvinden ikke udleverer børnene frivilligt, vil fogeden komme og hente dem uvarslet derhjemme eller i skolen.

- Det er jo ikke for at være på tværs, at vi ikke gør, som myndighederne siger. Men når politiet eksempelvis udleverer en overfaldsalarm til mig, og udsteder et polititilhold, så er det fordi der er en risiko for børnenes og min sikkerhed. Kan det virkelig være rigtigt, at det er børnene, der skal bære den risiko?, spørger hun.

Vil altid være modstand

Dorrit Sylvest Nielsen, som er direktør i Familiestyrelsen, der er ankemyndighed for børnesagerne, mener, at forældrene bør stole på systemet, fordi sagsbehandlerne evner at se et barns sag fra alle sider.

Hun mener ikke, der er noget i vejen med Forældreansvarsloven.

- Der vil altid være nogle mennesker, der ikke kan acceptere en afgørelse og så træffer et valg. Ligegyldig hvor god en lov er eller hvor gode myndighederne er, så kan det ikke undgås, siger Dorrit Sylvest.

FacebookTwitter