Forældre kan få bugt med fødselsdepression under graviditeten

Terapi inden fødslen kan få forældre med fødselsdepression til at få det bedre, viser forskning.

11 procent af de vordende mødre og 8 procent af fædrene får en behandlingskrævende fødselsdepression under graviditeten, viser forskning. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Hvis en fødselsdepression bliver opdaget under graviditeten og forældrene hurtigt får samtaleterapi, så kan langt de fleste få det bedre, inden der er kommet et barn til verden.

Det viser ny forskning som forskningsleder og psykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet har stået i spidsen for, skriver Politiken.

Sammen med 30 praktiserende læger har han screenet 1.206 vordende forældre, da de var halvvejs i graviditeten. 107 fik konstateret en fødselsdepression, og 103 sagde ja tak til samtaleterapi. Ud af dem fik 87 procent af forældrene det bedre, mens 65 procent kom helt ud af risiko for depression.

- Det har den lykkelige konsekvens, at barnet ikke bliver påvirket. Hvis man får en fødselsdepression, mens man har en lille baby, er det en kæmpe belastning. Det er smertefuldt for hele familien, og det kan sætte sig spor hos barnet«, siger Svend Aage Madsen til Politiken og forklarer, at cirka 40 procent af de børn, hvis forældre har kæmpet med en fødselsdepression efter fødslen, bliver påvirket langt ind i barndommen.

På baggrund af forskningen foreslår Svend Aage Madsen, at screeningen under graviditeten bliver obligatorisk for alle gravide og deres partnere, så flere kan få tilbudt behandling, inden de bliver forældre.

I dag er det den praktiserende læge eller jordemoderen, der har til opgave at spotte, hvis de vordende forældre tumler med psykiske problemer. Men der er behov for en screening af alle, mener forskningslederen.

Den opgave kunne ligger hos sundhedsplejersken, der i forvejen screener de nybagte mødre og i nogle tilfælde også fædrene otte uger efter fødsel. Og det er formanden for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Susanne Rank Lücke, positiv over for.

Også Kommunernes Landsforening er klar til at se på en udvidet screening. Men kontorchef Hanne Agerbak understreger, at det i givet fald ville være en ny opgave, for otteugersbesøget er stadig påkrævet i forhold til at sikre barnets trivsel, og derfor er det et spørgsmål om at have nok ressourcer til det.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk