Forældre og pædagoger jubler over genåbning: Kan endelig vende tilbage til normal hverdag

Børn kan igen lege med børn fra andre stuer, mens forældrene slipper for mundbindet.

De mindste kan igen fra mandag lege frit på legepladsen (Arkiv) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Farvelvink ved lågen, opdeling af legepladsen, håndsprit på stuerne og mundbind på ved aflevering og afhentning.

Coronapandemien har heller ikke været let for de yngste i samfundet, men fra mandag kan de igen vende tilbage til en mere normal hverdag. En hverdag, som mange af dem aldrig har prøvet før.

I genåbningsaftalen, som et bredt flertal af Folketinget blev enig om tidligt i morges, står der nemlig:

- Udfasning af restriktionerne mv. indebærer, at dagtilbud, grundskoler, herunder SFO, klubtilbud, efterskoler mv., samt ungdoms- og voksenuddannelser samt de videregående uddannelser mv. vil have mulighed for, at vende tilbage til en normal hverdag fra den 14. juni 2021.

Den nye aftale betyder blandt andet, at forældre slipper for at bære mundbind, når de afleverer og henter i dagtilbuddene, at de igen må komme ind på stuerne, mens børnene også igen må lege sammen på tværs af stuer.

Og det kommer til at få stor betydning, siger Signe Nielsen, der er formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA).

- Vi er vildt glade for, at stuerne igen kan lege på tværs, og at man fjerner tape, mælkekasser og paller fra legepladserne, så børnene igen kan lege sammen og kramme uden dårlig samvittighed.

Hun er glad for, at lempelsen kommer før sommerferien, så børnene når at opleve en normal hverdag, inden de går på ferie, men også fordi reglerne sætter sine spor.

- Børnene er begyndt at italesætte det og er påvirket mentalt. De savner deres venner, og de savner for eksempel legetøjet, som de ikke må lege med, fordi det ikke kan rengøres.

Glæde i institutionerne

Det er ikke kun forældrene, der er glade og lettede over et farvel til restriktionerne. Det er de også rundt omkring i institutionerne.

Og selvom det kan lyde som en lille ting, så betyder det meget, at forældrene kan lade mundbindet blive i lommen, fortæller Patrick Nordskov, der er pædagog i Børnehuset Stjernen i Tjørring ved Herning.

- Det er meget nemmere for børnene at sige farvel til deres forældre, når de kan se hele deres ansigtsmimik. Det betyder rigtig meget for dem, men også for os.

Og det er Annika Christensen, der er mor til et barn i Stjernen, helt enig i.

- De aflæser så meget i vores ansigt, så det betyder rigtig meget, at vi ikke skal have det på mere. Det bliver en helt anden måde at møde mennesker på. En meget mere åben måde, hvor man har lyst til at stoppe op og snakke.

Hos pædagogernes fagforening, BUPL, vækker genåbningsaftalen også begejstring. Formand Elisa Rimpler afventer ministeriets endelig udlægning, og hun håber også, at tilbagerulningen af restriktionerne vil føre til, at der bliver skruet ned for ekstra rengøring af legetøj, der fjerner tid fra det pædagogiske arbejde med børnene.

Holder fast i det gode

I Eventyrhuset i Dragør, hvor Caroline Falk Lauritsen er leder, glæder man sig også til at vinke farvel til restriktionerne.

Her vil man dog holde fast i nogle af de ting, der er blevet indført grundet coronapandemien, som faktisk har gjort hverdagen nemmere - som for eksempel afleveringen af børnene ved lågen.

- Det er gået meget hurtigere og egentlig bedre, kan vi mærke på både børn, forældre og personalet.

Se hende fortælle om metoden her.

I Tjørring er man da heller ikke helt ubekymret over, at man nu skal vende tilbage til færre restriktioner. Her har man nemlig lige haft en nedlukning med 50 børn og nogle voksne grundet smitteudbrud, fortæller pædagog Patrick Nordskov.

- Vi har været igennem et forløb på halvandet år nu, hvor vi faktisk har fundet ud af, at der har været meget mindre sygdom og mange færre børn, der har været syge. Så jeg synes, det er vigtigt, at vi husker på de ting, der har hjulpet os rigtig meget i coronatiden.

I genåbningsaftalen står der også, "der de følgende måneder fortsat bør være øget fokus på at efterleve sundhedsmyndighedernes anbefalinger for hygiejne, rengøring og udluftning."

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk