Forældre om deres børns uddannelse: Huen skal være rød

Mange forældre vil hellere have, at deres børn tager studentereksamen i stedet for en erhvervsuddannelse. Og det er et stort problem, mener ekspert.

Huen skal være rød, hvis man spørger forældrene. Kun 7 procent ønsker, at deres børn vælger en erhvervsuddannelse.

Der er kun én rigtig hue. Og den er rød. Sådan lyder det fra næsten halvdelen af danske forældre, der hellere vil have, at deres børn går i gymnasiet end på en erhvervsuddannelse. Det viser en ny undersøgelse, som Kommunernes Landsforening har foretaget for nyhedsbrevet Momentum.

Her svarer kun syv procent, at de helst vil have, at deres børn tager en erhvervsuddannelse, hvilket stemmer dårligt overens med, at 30 procent af en ungdomsårgang faktisk ender med at tage netop en erhvervsuddannelse.

Ikke førstevalget

Og erhvervsskolerne er i mange tilfælde heller ikke de unges førstevalg. Hver tredje tager sig en omvej, før de finder ud af, at de skal være frisører eller tømrere.

Og det har store konsekvenser for samfundet, hvis forældrene får magt som de har agt, mener Arnt Louw, der er forsker i unge og uddannelse på Center for Ungdomsforskning.

- Hvis udviklingen fortsætter, kommer vi til at mangle 30.000 i vores arbejdsstyrke om 10 år, forklarer han.

Ikke alle kan blive tømrer

Ifølge ham, er der ingen grund til, at skolerne har et fagligt dårligt ry. For de stiller også faglige krav til eleverne.

- Min oplevelse er, at det ikke er alle, der kan uddanne sig til tømrer. Man skal blandt andet kunne matematik og geometri. Det er ikke sådan, at hvis man ikke kan tage en gymnasial uddannelse, kan man altid tage en erhvervsuddannelse, siger Arnt Louw.

Facebook
Twitter