Forældre overvåger deres børn på nettet i skjul

Hver femte forælder overvåger deres barn på nettet, uden at barnet ved det, viser undersøgelse. Problematisk signal vurderer ekspert.

Hver femte forælder overvåger deres barn på nettet, uden at barnet ved det, viser undersøgelse. Problematisk signal vurderer ekspert. (Foto: Colourbox)

Når børn og unge surfer rundt på sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram, kigger deres forældre dem ofte over skulderen - uden at børnene ved det.En ny undersøgelse foretaget blandt forældre til børn og unge mellem 9 og 18 år viser, at 21 procent har overvåget deres børn på sociale medier uden børnenes samtykke, og at 13 procent har tænkt på at gøre det.

Fem procent af forældrene bruger overvågningssoftware til at overvåge deres børn, men ellers viser undersøgelsen ikke noget om, hvordan overvågningen finder sted helt konkret.Let at snageGry Hasselbalch, der er projektleder hos Medierådet for Børn og Unge, kender imidlertid til eksempler på, hvordan forældrenes overvågning finder sted:- Vi hører om, at nogen går ind og læser deres børns mails, fordi de er bange for, at der er ved at ske et eller andet. Eller at forældrene tjekker deres børns Facebook-profil, hvis de ikke er logget ud, siger hun til DR Nyheder.Samtidig peger hun på, at det er blevet lettere for forældrene at snage i deres børns privatliv end før i tiden:- Hvis min mor skulle læse min dagbog, skulle hun ind og åbne skuffen. Sådan er det ikke mere. Nu har børnene en profil, hvor forældrene kan holde øje uden at åbne en skuffe først.Børns privatlivDet er problematisk, at forældrene følger med bag deres børns ryg, mener Gry Hasselbalch:- Det er svært at opdrage børn til at passe på deres privatliv, hvis vi ikke selv overholder de grænser. De spejler sig i os, og det skal vi huske på.

Hun advarer imod, at Danmarks bevæger sig mod USA, hvor forældrene i langt højere grad overvåger deres børn med overvågningssoftware end i Skandinavien.Overvågningssoftware er redskaber, man kan installere på sin computer, der kan hjælpe en til at holde øje med, hvad ens børn skriver i mails, og hvilke hjemmesider de besøger.Tal med dit barnI stedet bør man som forælder tale med sine børn om, hvordan de kan begå sig sikkert på nettet.- Man skal have en konkret snak om, at når man lægger noget ud, er det noget, alle kan følge med i, og at det kan risikere at ende i de forkerte hænder. Og så skal man have en klar aftale om med sine børn om, hvad du følger med i, siger Gry Hasselbalch.Du kan læse flere af Gry Hasselbalchs råd her:

Tre ud af fire forældre svarer i undersøgelsen, at de har talt med deres barn om privatliv og sikkerhed på internettet.

Facebook
Twitter