Forældre risikerer fængsel for at sende barn i dansk skole

Dansk forældrepar bosiddende i Sydslesvig skal i retten i Sønderborg for at have sendt deres to børn i skole nord for grænsen.

Dansk forældrepar bosiddende i Sydslesvig skal i retten i Sønderborg for at have sendt deres to børn i skole nord for grænsen.

Et dansk forældrepar er blevet trukket i retten af Sønderborg Kommune for at lade to af deres børn gå i skole i Danmark, fordi de er bosat i Sydslesvig.

Forældreparret er danske statsborgere og arbejder og betaler kommuneskat i Danmark, men de bor tæt ved den dansk-tyske grænse i Sydslesvig.

Derfor kræver Sønderborg kommune 233.000 kroner af forældreparret, og de risikerer en tur bag tremmer i op til fem måneder.

- Jeg synes, at det er helt ude i hampen, siger Søren Raun Nilsson, der sammen med sin kone, Lis, er anklaget for socialt bedrageri af Sønderborg Kommune.

- Når vi går hen og kigger os selv i spejlet, kan vi ikke lige få øje på en social bedrager, siger han til DR Nyheder.

Årsagen til retssagen

Parret bor i Sydslesvig, men besluttede for år tilbage at flytte til Danmark, hvor de begge arbejder. Derfor købte de et gammelt hus i Rinkenæs i Sønderjylland. Huset ville de rive ned og så bygge et nyt.

Men inden de får revet det gamle hus ned og bygget det nye, lader de to af deres børn registrere på adressen, så de kan begynde i skole i Danmark - efter aftale med både kommune og skole

- Vi spurgte skolelederen, om det kunne lade sig gøre, og det kunne det godt, fordi vi havde til hensigt at bo derude, fortæller Søren Raun Nilsson.

Men parret når aldrig at flytte til Danmark som planlagt.

- Vi havde fået tegninger, vi havde fået prisoverslag, og så sker der det, at min kone får en hjerneblødning og bliver lammet. Og så tænker man overhovedet ikke på, at børnene måske går i skole på den forkerte side af grænsen, siger Søren Raun Nilsson.

Er danske statsborgere

Normalt er det ikke et stort problem for danskere, som er bosiddende i udlandet, at sende sit barn i skole i Danmark. Men fordi familien aldrig boede i huset i Rinkenæs, anser kommunen det for socialt bedrageri.

- Vi føler os som danske statsborgere. Vi er dansk-talende, vi har dansk pas og dansk sygesikring. Vi er fuldstændig uretfærdigt behandlet, siger Søren Raun Nilsson, der er klar til at gå hele vejen til EU-retten.

Retssagen mod familien Nilsson starter tirsdag klokken 09.00 ved byretten i Sønderborg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sønderborg Kommune.